Otthon

2015.04.13. 16:48

A növények megújulása - Tavasszal cseréljünk földet és tápláljuk a virágainkat!

A szobanövények is megérzik a tavasz beköszöntét, a hosszabbodó nappalokat, a napsütéses órák számának a növekedését.

Tisler Anna

Amikor növényeink felélednek a téli álmukból, intenzívebb locsolást, tápoldatot igényelnek. Rainiss Andrea virágkötőtől megtudtuk, a téli hónapokat a fűtött helyen tartott növények is nyugalmi állapotban élik át. Tavasszal kezdenek ismét fejlődni, virágba borulni. Minden növény igényli azt, hogy évente, de legalább kétévente átültessék, nagyob cserepet kapjon. A gyökerek ugyanis növekednek, és felélik a földet. Átültetéskor a gyökereket meg kell tisztítani, ha szükséges, visszavágni.

- A legnagyobb hiba, ha a kertből viszünk a cserépbe földet, az ugyanis baktériumokkal vagy élősködőkkel fertőzött lehet - mondta a szakember. Az sem mindegy, milyen virágföldet választunk, a növényeknek ugyanis nem azonos az igényük. Lehet kapni általános, savanyú, lúgos virágföldet, választás előtt érdemes tanácsot kérni az eladótól.

Ablakaik díszítésére sokan választanak orchideát. A virágnak árt az erős napsütés, ezért a melegebb hónapokban el kell tenni árnyékosabb helyre. A cikláment alulról kell locsolni, és akkor akár tíz évig is szép lehet. A primula, amelyet sokan nőnapra ajándékoznak, évelő, megfelelő gondozással, locsolással sokáig eltartható. Aki erkélyre balkonládába ültet muskátlit, árvácskát vagy egynyári virágot, ne feledkezzen meg arról, hogy minden este meglocsolja azt.

A napsütésnek kitett föld melegebb napokon estére teljesen kiszárad. A nedvességet segít megtartani az, ha fenyőmulccsal fedjük le a földet. A mulcsot rendszeresen pótolni kell, az időjárás miatt ugyanis porlad.

Egyetlen növény sem érzi jól magát huzatos helyen, az elhelyezésnél arra is kell ügyelni, hogy melyik ajtón vagy ablakon át szellőztetnek. Ha az éjszakák már fagymentesek, ki lehet tenni a benti növényeket az amarillist, cliviát, fikuszokat, azaleakat, kalát az udvarra.

A virágzás kezdetén sokat segíthet a szebb virágok kifejlődésében, ha virágzásindító tápoldatot használunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!