Otthon

2014.04.21. 15:00

A kökényről

Általában lehűl az idő, amikor a kökény virágzik. A cserje minden része hasznosítható - mondja Takács Ferenc gyógynövényszakértő.

Varga Ibolya

Gyümölcse már szeptembertől érik, de akkor még nagyon fanyar. Akkor válik igazán éretté és veszíti el az erősen savanyú ízét, amikor megpuhulnak a szemek és már megcsípte a dér. A vadgyümölcsnek nem csak a termése fogyasztható, hanem a levele, virága, gyökere, kérge is felhasználható, főleg gyógyászati célra. A bogyót érdemes nyersen fogyasztani, hiszen ebben a formában tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Persze teát is lehet belőle főzni, lekvárt, vagy pálinkát, mint minden más gyümölcsből. Aki fogyókúrázik, nagy hasznát veheti, mert a kökény húsa zsírcsökkentő hatású, szabályozza az anyagcserét. A virágából készített tea csökkenti az étvágyat. Hasi megbetegedésekre is jó: emésztési zavarok, bélhurut, és hasmenés esetén érdemes a főzetét fogyasztani, hogy gyógyító hatását kifejtse. Méregtelenít és a vesét is tisztítja. Ajánlott a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek is. Gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a szájüreg, garat tájékán, ha a gyümölcs leveléből készült teát fogyasztjuk, vagy gargalizálunk vele. Ehhez néhány levelet fél liter forró vízben forrázzuk le, majd szűrjük le, és úgy fogyasszuk. Torokfájás elmulasztásához is kiváló. Kozmetikai célokra is használják, arcpakolásokban, krémekben , mert erőteljesen frissíti a bőrünket.

Címkék#kökény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!