Otthon

2014.11.17. 15:58

Heti tipp - A hibiszkusnevelés titka

A helyes metszés, öntözés, a laza föld és a permetezés a hibiszkusznevelés titka. Hettyey Lászlóné tanácsai.

A napokban szomszédasszony kérésére lefényképeztem virágokat bontó hibiszkuszát. Családommal is nem egyszer próbálkoztunk a lakásban, erkélyen, folyosón is e nagyon mutatós, könnyen szaporítható növény nevelésével, minden esetben satnya hajtásokat, kevés virágot hozott, tetvesedett a levele, virágait a bimbók feslése előtt elhullatta, ezért aztán szívesen vettem javaslatait.

Szerinte növényünket elvirágzás után egy évben többször is lehet metszeni, akkor több virághajtást hoz.

Hettyey Lászlóné Anikó méltán büszkélkedhet a már lassan egy hónapja folyamatosan virágzó növényével (Fotó: Sipos Ottó Tibor)

A kisebb növényeket akár évente átültethetjük nagyobb cserépbe. Ehhez laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet használjunk. A nagyobb növényeinket két-háromévente ültessük át, később viszont már csupán felszíni talajcserét alkalmazzunk. A hibiszkusz tápanyagigényes növény, gondoskodni kell a tápanyag utánpótlásról.

Én tavasztól őszig a szabadban tartom – újságolta Anikó. - A hibiszkuszt kétségtelen, előszeretettel támadják meg a tetvek és más kártevők, ezért megelőző permetezést kell végezni, hogy a megtelepedett rovarok még kikelés előtt elpusztuljanak. Ha néhány gerezd fokhagymát helyezünk a virágföldbe, legtöbb esetben megoldhatja problémáinkat.

Nyáron öntözzük gyakran, a földje állandóan nedves legyen, télen viszont vigyázni kell, kerüljük a túlzott locsolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!