Otthon

2015.06.01. 11:41

Mikor teremnek legjobban a paradicsompalánták?

Kislőd - A paradicsompalánták akkor teremnek legjobban, ha odafigyelünk gondozásukra. Ehhez adott néhány ötletet a Naplónak Unferdorfer József dísznövénykertész.

Tóth B. Zsuzsa

A szakértő azt ajánlja, hogy a folyton növő, azaz lugas fajtáknál szabaduljunk meg a hónalj hajtásoktól, hogy azok ne vegyék el a tápanyagot a terméstől. A folyton növőt és a lugas paradicsomot a kertész négy szálon engedi nőni.

Unferdorfer József szerint megelőzhető  a paradicsomvész
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Miután az eredeti tő elágazott, még az új hajtásokat is két-két felé növeszti. A paradicsomot folyamatosan kell kötözni, hiszen egy szálon nevelve akár még három, négy méter magasra is megnőhet, de egyébként is magas növény. Egy-egy tő nagyjából 12-15 fürtöt nevel szerencsés esetben.

Hangsúlyozza, hogy a növényt nem locsolni, hanem öntözni kell. Azaz inkább két naponta, de akkor alaposan lássuk el vízzel, hogy ne csak a földfelszínhez közeli gyökerek kapjanak belőle. Így az alsó gyökerek is fejlődnek és egy esetleges felszíni kiszáradás során nem pusztul el a palánta. Ráadásul a felszínen a víz nagy része eleve elpárolog. Ahhoz, hogy a gyökerek jól beszívhassák és aztán ne száradjon ki olyan hamar a föld, kapáljuk rendszeresen. A paradicsom legnagyobb ellensége a paradicsomvész nevű betegség, amely a nedves, hűvös időt kedveli. A tünetek megjelenését követően már nehéz a védekezés, ráadásul az érési idő alatt nem praktikus a permetezés, hiszen akkor nem szabad fogyasztani a termést. Ezért legjobb, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Azaz kiültetés után érésig tíz naponta permetezzük le réztartalmú szerrel. Ez ellenállóvá teszi a növényt a betegséggel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!