Otthon

2013.06.24. 15:44

Veszprém megye legszebb kertjei (3.) - Troják Gábor és Takács Lívia kertje

Ez a kert tizenegy éve épül és gazdái szerint még több évtized kell ahhoz, hogy teljesen elkészüljön. A belső udvaron egy izgalmas gyerekház alakul.

Varga Ibolya

Ez a kert már a ház előtt elkezdődik. Dúsan virágzó levendulák és cipruskák fogják meg  a talajt. Amikor beköltöztek, kavicsos sáv választotta el a kerítést az ároktól, de a kövek folyton belehullottak az árokba, ezért telepített ide olyan növényeket, amelyek szépek és megkötik a talajt is.

A kerti padra kérésünkre kiül Troják Gábor és felesége Takács Lívia, akinek az ölébe kéredzkedik a másfél éves Emília, Marcell, a hét és fél éves nagyfiúk most nem akar a képen szerepelni. Megtudjuk, hogy a házaspár mindkét tagja Veszprémben nőtt fel, szeretik a növényeket, a férj kertésztechnikus. A ház körül található összes  növényt itthon szerezte be. Bár nem kicsi, ezer négyzetméteres a terület, még szeretné bővíteni.

A ház előtti padon, levendulák és cipruskák között váltunk pár szót Troják Gáborral és feleségével Takács Líviával, kislányuk, Emília ekkor még nem barátkozott össze velünk. (Fotó: Gáspár Gábor)

A ház mögötti terület igazi gyerekbirodalom. Épül benne a gyerekház, melyben  el lehet bújni és kiváló sportszer is. Megtudjuk, hogy majd egy hajót formáz a játékház, ha elkészül, lehet, hogy majd csak az unokák veszik birtokba a kész játékcsodát. Az építésben segít a két nagypapa is, egyikük a kőműves munkákban, másikuk a vizesekben járatos, a családfő pedig mindkettőjüktől igyekszik ellesni a hasznos fogásokat.

A kert nagyon  élhető és harmonikus, látszik, rajta a hozzáértés és a szeretet (Fotó: Gáspár Gábor)

Az egyik oldalon egy grillező található, a másikon pedig egy tusoló, melyhez napelemekkel melegítik a vizet. Gábor nyáron itt szeret a legjobban tusolni. Ebben a részben gyümölcsfák is vannak, a kislány nekünk is mutatja, hogy éppen most érik a cseresznye. A zöldségkerthez közeli részen barackfa van, alatta eper, amin még pirul egy-két szem, és citromfű.

A sövény mellett látunk egy picike tavat, megtudjuk, a családfő egy alkalommal talált egy vörösfülű ékszerteknőst, annak alakította ki a tavacskát, aztán, hogy az állat elpusztult, néhány aranyhalat telepített a kis tóba. Ezek a halacskák még nem elég fejlettek, egyelőre nem teljesítik a kívánságokat.

Egy kis kapu zárja el a következő szakaszt, itt nevelik a fűszernövényeket és a konyhára valót. Ezen kívül itt állították fel a gyerekek pancsolóját, amit csak akkor használhatnak, ha a felnőtt is van velük. Marcell mindig az ágyásoknál  sertepertél, ha édesapja kertészkedik és kér tőle egy-egy sárgarépát, amit csak megmosnak számára és már rágcsálhatja. A kislány is biztosan nagy zöldségkedvelő lesz, hiszen már most is elkéri a részét a répából, karalábéból, sőt még  a krumplit is szereti nyersen.

Azért kellene nagyobb kert ennél, mert Gábor szeretne egy kis baromfiudvart lerekeszteni, hogy megtermeljék a tojást és a talán kevés  húst is. Jó lenne egy-két kecskét is tartani, bár az csak álom. Viszont nyulat hamarosan beszereznek, simogatni szeretnék őket, nem is mondják a gyerekeknek, hogy finom a húsuk.

 

Negyvennyolcan jelentkeztek a hívásra

Ebben az évben már harmadszor keressük megyénk legszebb kertjét. A felhívásunkra negyven-nyolcan küldtek képeket a környezetükről. Csimazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnök segítségével választottuk ki azt a tizet, amelyet augusztus közepéig keddenként bemutatunk az olvasóinknak. Amikor már mindet látták, akkor jelentetjük meg a szavazószelvényt, de nemcsak azon, hanem az interneten is megjelölhetik  olvasóink azt, amit a legszebbnek találnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!