Otthon

2012.08.14. 04:36

Pihenőhely a ház mellett - Olvasóink szép kertjei (10. rész)

Dudar – Ebben a kertben megtaláljuk azokat a virágokat, melyeket szüleink, nagyszüleink kedveltek, nem a divatos növényeket kereste megálmodója, a bútorok is saját munkák.

Varga Ibolya

Öt évvel ezelőtt kezdte el igazán a kertépítést Hegedűsné Horváth Marianna. A munkában legtöbbet férje, Hegedűs Zoltán édesanyja segített neki, de kapott magvakat, hajtásokat, palántákat a szomszédoktól is. Egyre ügyesebb a kertészkedésben, például a tujákat magról nevelte fel. Szereti az örökzöldeket, de fenyőből a kertben csak három van, tízcentis magoncként kerültek hozzájuk, már szépen nődögélnek.



A ház mögötti területen viszont háromszázhetven fenyőcsemetét nevelgetnek, van köztük luc, ezüstfenyő és douglas. Most még kicsik, de egyszer karácsonyfa lesz belőlük. Rendszeres gondozást, főleg locsolást igényelnek. Ebben megegyeznek a díszkerti résszel. Szerencsére van kútjuk, így nem okoz gondot, hogy csak viráglocsolásra egyhordónyi vízre van szükség. Az ember már külön megörül, ha kokárdavirágot vagy kúpvirágot lát, esetleg kis kukacvirágot, a petúniából is a futó változat kezd inkább terjedni, pedig ebben a kertben is látszik, hogy ezeknek a régi kedvenceknek ma is helyük van az ápolt kertekben. Persze, itt sem maradnak el a muskátlik, kellő helyet kapnak a rózsák és a leanderek is.


A gyerekeknek, Zsófiának és Mátyásnak egy kis pancsolót is beszereztek, nagy hasznát veszik a forró nyári napokon. A gyomlálást, locsolást, palántanevelést Marianna végzi szívesen, Zoltán viszont elkészítette a kerti bútorokat, sőt virágcserepekből még egy emberalakot is összeállított. Ha látnak valami jó megoldást, akár a futónövények hátteréhez, akár a kert berendezéséhez, azt hamarosan elkészítik maguk is. Nemcsak dísznövényeket ápolnak, konyhakertjük is van.



Innen kerülnek ki a lecsó alapanyagai, és a levesfőzés miatt sem kell boltba menni. Az alapvető zöldségek megteremnek náluk, és biztos, hogy ezek egészségesek, vegyszermentesek. A család napközben főleg a kertben tartózkodik. A gyerekek itt szeretnek a legjobban játszani, és remek program, ha a kertben ülve tud étkezni a család.




Szavazni majd a szelvényeken lehet

Ezzel a résszel befejeztük az idei szép kertek bemutatását. Olvasóink segítségét kérjük ahhoz, hogy kiválasszuk az Év kertje Veszprém megyében táblát és a hétvégi pihenés nyertesét. Egy hét múlva a Szép otthon mellékletünkben találják meg a szavazószelvényt, melyet a héten még egyszer közlünk majd az újságban. Szavazni ezzel a szelvénynyel lehet augusztus 21- től. A szelvényeknek 27- én reggelig kell beérkezniük. Az online kiadásunkon ugyanebben az időszakban lehet szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!