Otthon

2012.08.07. 09:07

Ilyen szárazságban naponta locsolnak - Olvasóink szép kertjei (9. rész)

Úrkút - Ez az egyik legtágasabb kert, amit az utóbbi időben láttunk. A telek ezer négyzetméteres, és az épület mellett marad hely bőven a növényzetnek is, a látkép is szép.

Varga Ibolya

A növények válogatása, elültetése Leithold-Tenk Zsuzsanna feladata. Otthon dolgozik, könyvel, hiszen gyermeke, Leithold Olivér kétéves, még azt igényli a leginkább, hogy az édesanyja foglalkozzon vele. Zsuzsanna egyébként a helyi kórusban is énekel, vasárnap a  kapolcsi Völgy programájában is szerepeltek. Szerencséje van abban, hogy édesanyja és nővére is szívesen segít neki, ha vigyázni kell Olivérre. Zsuzsannának a kertépítés lett a hobbija, ezzel foglalkozik a szabadidejében. A férje a horgászatot kedveli, de a kertben ő készítette el a tavat, ami nem volt könnyű munka. A tó nemcsak szép, hanem elég mély is, nem kell kiszedni belőle télire sem a tavirózsát és az aranyhalakat. Utóbbiakból most van vagy száz, gyermekük szívesen gyönyörködik bennük, figyeli a mozgásukat.

Amikor ideköltözött a fiatal házaspár, még igencsak kopár volt a terület. Vékony a talajréteg, még a fű se nagyon élt meg. Rengeteg földet hozattak a ház köré és folyamatosan szépítették a környezetet. A vékony talajréteg miatt naponta kell öntözni, ha egy-két nap kimaradna, már nem zöldellne a fű és a növények is kókadoznának. Gyűjtik az esővizet, de amikor a csapadék kevés, akkor kénytelenek a csapvízzel is locsolni. Itt még nem csatornáztak, ezért csak a vízdíjat kell kifizetniük a locsolásra, ha majd csatorna is lesz, akkor kerti vízmérőt fognak felszereltetni.

A kert fiatalsága miatt még az örökzöldek és a fák alacsonyak, nem adnak dús árnyékot. A sziklakert tavasszal a legszebb, amikor sok színben pompázik, ilyenkor csak a zöld árnyalatait látjuk benne. Arra törekedik Zsuzsanna, hogy mindig legyen virágzó növény a kertben, most a leanderek, a muskátlik, a rózsák és a hortenziák nyílnak. Utóbbiak különlegesek, a virágzatuk nem gömb alakú, hanem inkább lencsét formáz, de folyamatosan ontja a virágokat.

A következő nagy feladat a bejárati rész elkészítése lesz. Ehhez rézsűt alakítanak ki, melyet teljesen beültetnek növényekkel. Ebben is lesz helyük az örökzöldeknek és a virágzó növényeknek egyaránt. 

 

Akkor lehet szavazni, ha mindet látták

Negyvenen reagáltak a felhívásunkra, melyben a legszebb kertet kerestük. Csizmazia Szilveszter kertészmérnök segítségével választottuk ki a tíz legszebbet, és most ezeket mutatjuk be tíz héten át. Amikor már az összes kertet láthatták az olvasóink, akkor lehet majd szavazni a legszebbre, melynek tulajdonosa megkapja a táblát, ami bizonyítja, hogy ebben az esztendőben övé a legszebb kert. Ezenkívül a győztes kert tulajdonosának ajándéktárgyat is adunk, ami emlékezteti az idei sikerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!