Otthon

2012.07.03. 08:38

Itt mindennek van helye - Olvasóink szép kertjei (4. rész)

Veszprém - Némelyek azt gondolják, hogy egy város közepében, a belváros közvetlen szomszédságában nem lehetnek igazán szép kertek, amelyek ráadásul még hasznosak is.

Varga Ibolya

Ennek az állításnak élő cáfolata Benkő Zoltánné kertje, amelyben mindent megtaláltunk, ami a ház lakóinak szépérzékét, kényelmét, sőt, az egészséges táplálkozását szolgálja. Megalkotója bizonyította, hogy tulajdonképpen nem nagy területen, sőt a kövességéről, vékony talajrétegéről ismert városban is lehet igényes, szép környezetet kialakítani.

 

A ház mellett, előtt és mögött egyaránt növényekkel beültetett területeket találunk. A klasszikus előkertben tavasztól őszig folyamatosan találunk virágzó növényeket, amelyek között évelők és egynyáriak egyaránt szép számmal akadnak. A magvak itt is szívesen cserélnek gazdát, a szomszédok, barátok, ismerősök adják át egymásnak azt, amiben maguk örömöt leltek. A ház mellett konyhakert is kapott helyet, amelyben megterem a család zöldség- és gyümölcsszükségletének jelentős része és az biztos, hogy ezek éréskor nem látnak semmiféle permetszert. Egy jó hete szüretelte le a ház asszonya a ribizlit, ami bokronként adott egy nagy tál termést.



A szüretre azért volt szükség, mert a kertszomszéd, akivel igen jó a kapcsolatuk, növényvédő kezelést végzett a saját területén, de ilyenkor óhatatlan, hogy a permetszer átmegy a másik területre. Szólt, hogy takarja le a teljes érésben lévő ribizlit. A takarás nem biztos, hogy jót tett volna a bokroknak, így maradt a termés leszedése. Ezt persze nem bánta meg, hiszen télire is jut belőle. A málna idén nem a legszebb, de azért annyi termést hoz, amennyire a süteményekhez szüksége van, és jut még szörpnek is.

Egy ilyen szép kerttel persze folyamatosan munka is van, amit szívesen végez el Benkő Zoltánné, és ez látszik is minden növényen. Nyáron a család az ideje jelentős részét itt kint tölti, hiszen le tudnak ülni beszélgetni, kávézni, étkezni is, amikor a család több tagja is azonos időben tudja elkölteni reggelijét, ebédjét vagy vacsoráját. Az életet itt a növényeken kívül a madarak is jelentik, amelyeknek több faja is gyakori vendég a ház körül és segédkeznek a ház lakóinak a kártevők elpusztításában, ráadásul már hajnalben kedves trillázással ébresztik a városközpont lakóit.

Negyvenen reagáltak a felhívásunkra, amelyben a legszebb kertet kerestük. Csizmazia Szilveszter kertészmérnök segítségével választottuk ki a tíz legszebbet, és most ezeket mutatjuk be tíz héten át. Amikor már az összes kertet láthatták az olvasóink, akkor lehet majd szavazni a legszebbre, amelynek tulajdonosa megkapja a táblát, ami bizonyítja, hogy ebben az esztendőben övé a legszebb kert. Ezenkívül a győztes kert tulajdonosának ajándéktárgyat is adunk, ami emlékezteti az idei sikerre.

 

Olvasóink szép kertjei (1.)

Olvasóink szép kertjei (2.)

Olvasóink szép kertjei (3.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!