Otthon

2012.06.26. 09:51

Túlélőtábor növényeknek - Olvasóink szép kertjei (3. rész)

Balatonfüred – Ebben a kertben szinte minden négyzetcentimétert igyekeznek kihasználni. Nem túl nagy, egy sorház szélső lakásához tartozik, de azért jut növény a ház elé, mögé és mellé is.

Varga Ibolya

Már a kapuban vár ránk Vida Jánosné, Éva. Rögvest megtudjuk, hogy kedvence a sziklakert, mert azzal van a legtöbb munkája. Nem véletlen, hiszen különös, dupla dombos, így egy kicsit több árnyék jut a növényekre. Ezt a részt kell a legtöbbet gyomlálni, és itt is mindig van egy-két éppen virágzó növény. A sziklakertnek az a különlegessége, hogy egy meszesgödrön kapott helyet, amiben még van oltott mész és többféle építési törmelék is. A talaj nagyon vékony, de ezt elmondhatjuk az egész kertre. Tiszta szikla az alapja. Éva asszony rendelt még a ház építése után közvetlenül – vagy harminc éve – kerti földet, de tévedett a szállító, mert silány árut hozott neki.



Nem sokáig kesergett rajta, úgy döntött, hogy itt csak a nagyon szívós növényeket fogja nevelni, illetve folyamatosan felnőnek majd nála a teherbírók. Nem véletlenül végzett a Kertészeti Egyetemen, majd később tanári oklevelet is szerzett, így mérnök-tanárként dolgozott a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakközépiskolában. Ma már nyugdíjasként gondozza a kertjeit. Nemcsak itt, hanem Balatonszőlősön is van kertje, az sokkal nagyobb ennél, és még szőlőültetvény is van rajta. A vízzel sincs túl nagy szerencséje, felfog minden csepp esővizet, amire lehetősége van, de az éppen arra elegendő, hogy a kaspókban, ládákban lévő kényes növényeket locsolja vele. A többit vezetékes vízzel kénytelen öntözni, és így, hogy társasházban lakik, hiába van külön csapja, nem veheti igénybe a locsolóvízre igényelhető díjkedvezményt, magyarul fizeti a csatornadíjat is. A gyepet gyakran locsolja, de nem elégedett vele. Több kényes, melegebb vidékekről származó növényt is láttunk.



Ezeket ősszel kiszedi a földből és fagymentes helyen telelteti át, aztán tavasszal visszaülteti őket. Fái, cserjéi utazásai emlékét őrzik, a legtöbbet magként hozta magával. A sziklakert mellett egy ládában paradicsom kezdett virágozni, magjait Németországból hozta, ahol most télen járt, és rendkívül finom paradicsommal kínálták. Egyik kedvenc növénye a harangvirág, ezt több helyen is látjuk. A lépcső alján és a kerítés mellett tátikabokrok virágoznak dúsan, már többévesek.




Olvasóink szép kertjei (1.)

Olvasóink szép kertjei (2.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!