Díjátadás

2024.05.17. 20:16

A nemzet tehetségeiért dolgoztak Veszprém vármegyében is

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat: a 2024-es Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket.

Tóth B. Zsuzsa

53 tehetséggondozó szakember és öt önkormányzat vehette át idén a díjakat. 

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat: a 2024-es Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket.
Fotó: archív

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal hosszú idő óta segítik a tehetséges magyar fiatalokat. Az elismerésben ez alkalommal 53 hazai és határon túli pedagógus, illetve mentor részesült, a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pedig 5 települési önkormányzat képviselői vehették át. 

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, hogy a tehetséges magyar fiatalok a nemzet talán legfontosabb erőforrásai, ezért mindannyiunk érdeke, hogy felkutassuk, felkaroljuk és támogassuk őket. A Nemzeti tehetségprogram évente 300–350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt ér el közvetlenül, különböző szervezeteken keresztül közvetett módon. A program indulása óta eddig közel 20 ezer projekt támogatásáról született döntés több mint 37 milliárd forint összegben. Mindez a támogatás csak akkor lehet igazán hatékony, ha a programban olyan elhivatott mentorok, szakemberek vesznek részt, akik áldozatos munkájukkal, szolgálatukkal és hiteles példájukkal hozzájárulnak a magyar fiatalok tehetségének kibontakozásához és szellemi-lelki gyarapodásához – mondta Hornung Ágnes. 

Az államtitkár hozzátette, hogy a Nemzeti tehetségprogram segítségével egyre több magyar fiatal ér el nemzetközi sikereket a művészet, a sport vagy a tudomány területén. Ezek a kiemelkedő eredmények nem jöhettek volna létre olyan pedagógusok, szakemberek, szervezetek és önkormányzatok nélkül, akik, amelyek elkötelezettek a tehetséggondozás mellett. A 2013-ban alapított Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért díj forrását idén is a Nemzeti tehetségprogram biztosítja. A kitüntetések célja, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerésre, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjra idén is négy egyéni kategóriában érkeztek jelölések. Kiváló tehetséggondozó, Kiváló tehetségfejlesztő és Kiváló tehetségsegítő elismerésben idén összesen 50-en részesültek, Életműdíjat pedig három szakember vehetett át.  Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal öt, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el. Ebben az évben a Kiváló tehetséggondozó kategóriában 175, a Kiváló tehetségfejlesztő kategóriában 101, a Kiváló tehetségsegítő kategóriában 102 érvényes jelölés érkezett. Életműdíjban olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytattak.

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat is, amely azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékonyan együttműködve tehetséggondozó szervezetekkel. Az előbbi kategóriában idén megyénkből Vigántpetend Önkormányzata vehette át a díjat. 

A Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért Kiváló tehetséggondozó (A) kategória díjazottjai megyénkből: Csabai Tibor László (Magyarpolányi Kerek Nap Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Magyarpolány), Podolszkaja Viktória (Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola, Veszprém).

A Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért Kiváló tehetségfejlesztő (B) kategória díjazottja megyénkből: Csikós Borbála (Pápai Petőfi Sándor Gimnázium, Pápa). Tehetségbarát Önkormányzat (TBÖ) Díjjal 2024-ben elismert önkormányzat megyénkből Vigántpetend Község Önkormányzata. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában