Otthon

2012.06.12. 07:36

Sok munka a pihenéshez - Olvasóink szép kertjei (1. rész)

Badacsonytomaj – Ebben a kertben főleg évelőket találunk, de mindig van valami, ami virágzik. A télikertből a nyári hónapokban a narancs és a citrom kikerül a ház mellé, utánozhatatlanul finom gyümölcsökkel ajándékozza meg a gondozóját.

Varga Ibolya

Nagy László növényvédő szakmérnök, tehát nyilván szereti a növényeket, ha ezt a szakmát választotta, és ért is hozzájuk. A háza körül 1999- ben alakította ki a kertet, elsősorban örökzöldekre, fenyőfélékre alapozott. Azokban viszont ügyelt a lomb színére, a haragos sötétzöld kékes, sárgás árnyalatokkal váltakozik. Sövényt is kialakított, de nem engedi túl magasra nőni. Néhány szép rózsa kapott helyet a kisebb zugokban.



A házat teljesen körülölelik a növények, sőt, még a terasz is télikert funkcióban működik. A trópusi pálmák, pozsgások mellett egzotikus gyümölcsök ugyancsak helyet kaptak itt. A gyepre külön is büszke lehet Nagy László, kevésről mondhatjuk el, hogy ennyire szép, ápolt, ami a heti rendszerességű nyíráson kívül másnak is köszönhető. A növények itt rendszeresen kapnak tápanyagot, s ha valamilyen betegség üti fel a fejét, akkor azt a gazda meggyógyítja.



Száraz időben rendszeresen locsolja a növényeket és a gyepet, de az soha nem helyettesíti igazán a természetes esőt. Itt is vannak olyan növények, melyeket külföldi kiránduláson szerettek meg, és már akkor kinézték a helyüket a ház körül. Természetesen akadnak olyanok is, melyeket a szomszéd vagy kedves barát ajánlott, adott. Sőt, még olyan növény is van, ami vadon nőtt ki, aztán megtalálta itt a helyét. Az egynyári virágok kaspókban, ládákban kapnak helyet, így egyszerűbb a gondozásuk. Szökőkutat is elhelyeztek a központi területen, ennek víztakarékos a szerkezete, visszaforgatja a vizet és a látványa nyugtató hatású. Felépítettek egy kis filagóriát, ahol elüldögélhetnek a ház lakói, vendégei, gyakran itt étkeznek. Hintaágy és hintaszék szintén van. Az egész kerten látszik, hogy az embert szolgálja, naponta használják, és az is, hogy a növények napi gondozást, ápolást igényelnek, amit megkapnak.

 



A bemutatás után lehet majd szavazni

Negyvenen reagáltak a felhívásunkra, melyben a legszebb kertet kerestük. Csizmazia Szilveszter kertész segítségével választottuk ki a tíz legszebbet, és most ezeket mutatjuk be tíz héten át. Amikor már az összes kertet láthatták az olvasóink, akkor lehet majd szavazni a legszebbre, melynek tulajdonosa megkapja a táblát, ami bizonyítja, hogy ebben az esztendőben övé a legszebb kert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!