Otthon

2012.06.19. 07:20

Hét év szorgalmas munkája -Olvasóink szép kertjei (2. rész)

Felsőörs - A gyerekek Veszprémben nőttek fel, de a család mindig kertes családi házba vágyott. Hét évvel ezelőtt sikerült megvenni ezt a telket, amin előbb a ház épült fel, de egy év múlva már a kert alapjait is letették.

Varga Ibolya

A település egyik legszebb helyén sikerült megvásárolni a telket. A ház mögött erdő van, előtte  Felsőörs felülnézeti képe és a Balaton látszik. Erős Tamás  eredeti foglalkozása szerint kertész, de már nem ezt a szép hivatást gyakorolja. Azért természetes, hogy az összképet, a kerti tavat, a szaunát és a hozzá tartozó medencét saját  kezével alakította ki.

Nem készítette el a tervrajzot, inkább csak azt akarta, hogy a ház előtt legyen szép növények, tó, amit bárki megcsodálhat, de az épület mögött egy olyan részt is elkészített, ahol a család és vendégei érzik jól magukat. Itt van a szauna, a medence, a bográcsozó, grillező hely, no és a konyhakert is.  Utóbbiban zöldségfélék növekednek, melyek a napi étkezéskehez kellenek és a maradék pedig főleg a fagyasztóban landol, de készülnek klasszikus zöldségkonzervek is a konyhában.

Vegyszert nem használnak a növényápolásban. A növények szinte kivétel nélkül a környező négy-öt, ugyancsak szép kertből, illetve a barátoktól származnak. A kerttulajdonosok maguk is szaporítanak magról, hajtásokról fiatal növényeket és szinte mindenütt elérték azt a szintet, amikor már nagyobb gondot jelent a túlburjánzott növényzet ritkítása.

De rendes ember nem gyomlálja ki a dísznövényeket, szerencsére mindig van olyan ismerős, akinek éppen az hiányzik, ami nálunk felesleges.  Ilyen száraz időben sok víz kell a locsoláshoz, szerencsére külön csapot alakítottak ki erre a célra, de egyébként sem pazarolnak a vízzel, a csapadékot is felfogják és hasznosítják. A napi locsolás, a gyomlálás és a kertgondozás a feleség, Erika gondja, hogy szívesen teszi, az meglátszik a növényzeten. A gyep erős, egészséges, nem locsolják, mégsem félnek tőle, hogy megritkul. 

Ez ősgyep, ami sokkal erőteljesebb a telepítettnél. A kerti tó olyan, minta a természet alkotta volna. A növények zöme a Balatonból származik, a tavirózsa a barátok ajándéka, a halak zöme természetes úton került  ide,  Erős Tamás csak három aranyhalat meg két pontyot telepített a vízbe. A halra legfeljebb a macskáknak fáj a foguk, meglepően ügyesen halásznak. A kertben mindig virágzik  és télen is zöldel  néhány növény.


 
Akkor lehet szavazni, ha mindet látták
Negyvenen reagáltak a felhívásunkra, melyben a legszebb kertet kerestük. Csizmazia Szilveszter kertészmérnök segítségével választottuk ki a tíz legszebbet, és most ezeket mutatjuk be tíz héten át. Amikor már az összes kertet láthatták az olvasóink, akkor lehet majd szavazni a legszebbre, melynek tulajdonosa megkapja a táblát, ami bizonyítja, hogy ebben az esztendőben övé a legszebb kert. Ezen kívül a győztes kert tulajdonosának ajándéktárgyat is adunk, ami emlékezteti az idei sikerre.
 

 

Olvasóink szép kertjei (1.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!