Olvasó

2014.12.18. 15:44

Forralt Bori

Kalandra vágyó Forralt Bori vagyok. Hideg téli napokon kószálok köztetek, de imádom a karácsonyt és szeretem a téli sportolókat is. Gyakran meglátogatom borongós időben a vásárokat.

Általában az emberek közelébe a hűvös borongós meghűléses időben kerülök. Illatommal felkeltem érdeklődésüket felém fordulnak, én magamhoz csábítom őket. Szeretek, a poharukba költözni, kezükben illatozni és melegíteni azt. Kapcsolatokat is építek, mert Ti emberek velem nem akartok sétálni, ha kezetekben vagyok, akkor csoportban állva, beszélgettek. Nem ritka az sem hogy egy lazító kádfürdő mellé meghívtok engem is. Gyakran szívesen láttok barátaitok társaságában, mert illatommal és meleg formámmal oldott hangulatot varázsolok. De gyógyítani is tudok! Mikor náthásak vagytok akkor izzasztásra kértek, én pedig megkérem a takarót, hogy segítsen, és Ti már izzadtok is. Persze a kúra történhet úgy is, hogy olyan sokat fogy asztotok belőlem, hogy kettőt láttok, de inkább az előző izzadásos kúrát javaslom, mert azzal javul a közérzetetek. Sok mindent elmondtam már magamról, de még nem mindent.

Bemutatkozom igazi nevem Forralt Bor. A nevem megtévesztő mivel soha nem szabad felforralni, azt szeretem, ha melegítenek, és közben folyamatosan kevergetnek. Világszerte népszerű vagyok, szinte minden nemzetnek létezik belőlem saját verziója. Legnagyobb hagyományom az észak-európai országokban van. Német nyelvterületen Glühweinnak neveznek, ezen a néven hazánkban többen is ismernek. Kevésbé ismert svéd testvérem a glögg. A skandináv országok mindegyikében hasonló néven futunk, és rendkívül népszerűek vagyunk. Moldvában izvar néven neveznek, vörösborból, fekete borssal, mézzel készülünk. A franciák elegánsan vin chaud-nak, meleg bornak hívnak. Nagy családom van, és már régóta ismertek, sok testvérem mind-mind más ízesítésű. Születésünket befolyásolják, ősi receptek, a néphagyomány, de gyakran egy- egy táj is meghatározza illatunkat, ízünket, zamatunkat. Egyformaság minden testvérünkben az, hogy meleg és hogy bor van benne. Színesek vagyunk, fehér és vörös formában is előfordulunk. Régen a megsavanyodott, vagy kissé romlott borból készítettek minket, mézzel, fűszerekkel ihatókká váltunk. Napjainkban jó minőségű bort használnak arra, hogy megszülessünk. Vannak, akik vízzel, teával hígítanak, mások erős, ízes vagy édes szesszel dúsítsák alkoholtartalmunkat. Testvéreimmel olyan típusúak vagyunk, akik az emberek között komoly ízlésbeli eltéréseket okoznak, mindenki más - más ízzel és más illattal kíván bennünket. Klasszikus alakunkhoz vörös vagy fehérbor, cukor, rúd fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, citrom kell. Ha készítetek, akkor a bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntsétek, majd 78 fok körüli hőmérsékletre hevítsétek, ne forraljátok, mert az árt a bor aromájának, majd belekarikázhatjátok a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljátok. Alternatív módszerrel is, elkészíthettek, ilyenkor a fűszereket vízben kell főznötök ezzel, esszenciát hoztok létre, s ezt keverjétek össze a melegített borral.

Említettem, hogy sok testvérem van számotokra a legkedvesebbeket és a legkevésbé ismerteket bemutatom nektek. Kedvenc testvérem neve Pikáns és Gyógyító Forralt Borka, aki csatát vív a náthával, és amelyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjatok hozzá! Teste vörösbor, cukor vagy megfelelő mennyiségű mézből, rúd fahéjból, szegfűszegből, teáskanálnyi erős Pistából, vagy egy félbevágott cseresznye paprikából, vagy chiliből áll. Ha készítetek, ugyan úgy jártok el, mint klasszikus testvérem készítésénél, forrón tálaljátok. Következő testvéremet igazán ütős legénynek tartom a neve is ezt tartalmazza. Igazán Alkoholos Rumos Forralt Borbálának hívják. Testét cicomázza naranccsal, citrommal, 1,5 l vörös borral, szegfűszeggel, rúd fahéjjal, rúd vaníliával, kardamom maggal, cukorral vagy mézzel, de még 2,5 dl rumot is belekever magához. Ha készítitek narancsot és a citrom ot mossátok meg vágjátok vékony szeletekre. Nagy lábasba öntsétek a bort, tegyétek bele a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítsétek. A felforralt borhoz öntsétek a rumot, majd flambírozzátok, azaz gyújtsátok meg. Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzátok. Ne tegyetek a poharakba a fűszereket és a gyümölcsöt.Ismétlésekbe nem szívesen bocsátkozom, de néhány alapszabályt mégis rögzítsünk. Számtalan testvéremet világszerte készítik, minden esetben más és más alapanyagból. Ami közös bennük az- az alapvető összetevő, tehát a bor, cukor vagy méz, citrusfélék Különbözőségünket a sokféle fűszer biztosítja. Hígíthatók vagyunk vízzel, erősíthetők más italokkal, jellemzően brandyvel. A gyümölcsök közül legfontosabb a narancshéj, sokan használnak citromhéjat, és az említett két gyümölcs levét. A hagyományos testvéreim készítésében azonban nem szerepel gyümölcslé. A narancslével ízesített testvéremet inkább már Puncs Pankának nevezik. Bizonyos receptekhez felvert tojásokat vagy tojás sárgákat kevertek a kész italba, amitől testes, Likőr Lilivé változik. A skandináv verzióhoz gyakran adnak mandulát és mazsolát is.

Tudnék még mesélni a családomról, de annyit kalandoztam közöttünk hogy az orrom megtelt az illatokkal, a fejem bágyadt és kótyagos a bor és szesz gőzétől, aludni és talán izzadni vágyom, elbúcsúzom. Hívj ha, segítségemre vágysz, én veled tartok, ha melegíteni, andalítani kell, de most hagyj aludni jó éjszakát!

Bakonyiné Nyitrai Gizella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!