Mozitipp

2014.12.12. 07:47

Ej, ha ismerték volna Molnár Ferencet! - Az Útvesztő (The Maze Runner)

Rejtélyes, tempós, olykor érdekes film „Az Útvesztő (The Maze Runner)”, de a forgatókönyvíró meló előtt igazán átlapozhatta volna A Pál utcai fiúkat.

Horváth Gábor

Az Útvesztő (The Maze Runner)

Thomas egy furcsa liftben ébred, amikor az ajtó kinyílik, egy rejtélyes tisztáson találja magát, fiatal srácok veszik körbe. Nem emlékszik semmire. A különös csapat különleges helyzetben van: világukat egy titokzatos és életveszélyes labirintus veszi körül. Úgy tűnik, nincs kiút, de Thomas érkezésével hamarosan minden megváltozik...

Főszereplők: Dylan O'Brien, Will Poulter, Kaya Scodelario.

Rendező: Wes Ball.

Molnár Ferenc nem tudhatta, mi az az emó. És? Így is jobbat írt...

Molnár Ferenc nem ismerhette azokat a fogalmakat, mint a hipszter, az emó, vagy a Z generáció, ugyanakkor karakterformálása annyira eredeti, izgalmas, illetve örök érvényű és időtálló, hogy a modern sztorik is simán meríthetnének belőle. Az Útvesztő divatos mozi, s mint ilyen, nem mentes a sablonoktól, de az alapötlet egészen jó, plusz a cselekményvezetés is kellően tempós. Van izgalom bőven, majdnem teljesen rendben van minden, csak végig ott motoszkált a fejemben, hogy milyen király kis mozi lehetett volna ez Pál utcai fiúk szintű fiúkkal. Mert a filmbéliek elég bénácskák, de erről majd később.

Leköti a figyelmet, de nem tornásztatja túl az agyat

Nem lelőve a poént, Az Útvesztőt okos alkotóbrigád hozta össze. Szinte mindenre gondoltak, igyekeztek kielégíteni az izgalom, az akció és kicsit a nyálfaktort is. A filmben vannak kiszámítható részek, és logikai bukfencek is, de figyelemlekötésben összességében egyáltalán nem okoz csalódást. Persze nem mozgatja túl az agyat, nehogy kiessen a célcsoport kábé fele. A végéért pedig plusz pont, nem árulkodom, tessék megnézni.

A zöldmezős Való Világ üressége

Visszatérve a karakterekre, a főhősünk tátott szája, a rossz fiú gonosz nézése, és a mellékfigurák sejtelmes mosolya elég gyengécske összeállítás. Amikor elolvastam az alapsztorit, arra számítottam, hogy egy ilyen környezetbe mindenképpen belepakolnak néhány különc figurát, akik érdekes dolgokat produkálnak, megvadulnak, vagy épp megszelídülnek ebben „zöldmezős Való Világban”. Ebben csalódnom kellett. Az egyébként potenciálisan izgalmas, belterjes, egymásra utalt közösség felépítése, mindennapi működésének bemutatása majdnem egyenlő a nullával.

 

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/7

Fíling: 10/7

Karakterek: 10/5

Összesítve: 30/19

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!