Telekom Veszprém

2014.04.26. 15:38

Veszprém: megvan a Final Four!

Veszprém - Történelmet írt a veszprémi kézilabdacsapat, amely fantasztikus teljesítménnyel búcsúztatta a francia Paris Saint Germain-t. A magyar bajnok először jutott be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Horváth Gábor

MKB-MVM-PSG 31:26 (12:12)

Veszprém Aréna, 5000 néző. V.: Nikolov, Nacsevszki (macedónok)

MKB-MVM Veszprém KC: ALILOVIC - Iváncsik T. 3 (1), NAGY 4, Chema 2, SULIC 8, ILIC 8 (2), Iváncsik G. 2. Csere: Fazekas (kapus), SCHUCH, TERZIC, Vilovski 2, Gulyás, Ruesga 1, Ugalde 1. Edző: Carlos Ortega.

Paris Saint-Germain: Annonay – Abalo 2, Narcisse 3, Kopljar 1, Diaw, Hansen 9 (6), HONRUBIA 6. Csere: Sierra (kapus), Vori 3, Melic, Garcia 1, Gunnarsson, Császár, Mtima, Hallgrimsson 1, Gojun. Edző: Philippe Gardent.

Kiállítások: 10, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 4/3, ill. 9/6.

Fotó: Penovác Károly

Sohasem látott tömeg gyűlt össze szombat délután a Veszprém Arénánál, ugyanis az ötezer belépővel rendelkező néző mellett rengetegen érkeztek a csarnok előtti hatalmas kivetítőhöz azért, hogy együtt, egy táborként szurkolhassák ki a klub fennállásának egyik legnagyobb eredményét. A Veszprém a négyes döntő bevezetése óta még sosem szerepelt a BL fináléjában, amelynek minden évben a németországi Köln ad otthont. Idén remek esély adódott az átok megtörésére, a bakonyiak egy héttel ezelőtt kétgólos (28:26) sikert arattak idegenben.

Még a megszokottnál is forróbb hangulat fogadta a csapatokat az arénában, amely már fél órával a kezdés előtt is zengett a szurkolástól, a hazai játékosok bemutatásánál pedig csaknem felrobbant.

Sulic gólja, a meccs első találata után megint csak. A PSG támadását hatalmas füttyszó kísérte. Nagy talált be, Melic pedig kapufára dobta a hetest, a Veszprém hatalmas elánnal, a vendégcsapat erősen megzavarodva kezdett, 5. perc: 3:0.

A franciáknak majdnem hat perc kellett az első gólhoz, Kopljar szerezte. Persze ez a Párizs nem az a Párizs lenne, ha megzavarná a rövidzárlat, rövid idő alatt egyenlítettek a vendégek, 9. perc: 3:3. Felpörgött a meccs, Iváncsik Tamás találata után Hansen két percet kapott, 12. perc: 6:4.

Jól védekezett a Veszprém, ami nagyon fontos volt, a párharc sikerének a kulcsa. Alilovic kivédte Melic hetesét, 16. perc: 7:5. Nem sokkal később háromra nőtt a hazai előny, a bakonyiak hihetetlenül színesen és kiszámíthatatlanul játszottak.

A franciák feljöttek egy találatra, éles volt a meccs, de egyértelműen az MKB-MVM irányított, 21. perc: 9:8.

A 26. percben két hazai hiba után egyenlített a PSG, 10:10. Ortega időt kért. Ilic tett pontot a rossz sorozat végére. Hansen, majd Garcia válaszolt, ott volt az előny, 11:12. A szünet vége előtt már csak Nagy László volt eredményes, a vendégek csak kapufákig jutottak.

A második félidő is Sulic-góllal kezdődött. Ilic duplázta a hazai előnyt, a Veszprém óriási lendülettel rajtolt. Sulic megállíthatatlan volt, a 36. percben már hatodik találatát jegyezte, 16:13. A franciák időt is kértek. Hiába, nem változott a játék képe, Vilovski négyre (18:14) növelte a különbséget. Honrubia azonnal válaszolt, de abszolút a Veszprémnek állt a meccs.

Egymás után három darab gyors kétpercest osztottak ki a bírók: Diaw, Schuch és Kopljar mehetett pihenni. A 41. percben 20:15-öt mutatott az eredményjelző, először volt öt találat a különbség.

Átjáróház volt a PSG hatosfala, a másik oldalról: fantasztikusan támadott az MKB-MVM, 23:17. Nagyon magabiztosan játszott a magyar bajnok, s úgy tűnt, el is döntötte a párharc sorsát, pedig még jó negyedóra hátra volt a meccsből. A vendégeknek csak epizódszerep jutott.

Állva ünnepelt a közönség, a Veszprém gálát csinált egy BL-negyeddöntő hajrájából. Nem kis bravúr, 48. perc: 28:20.

A hátralévő időben a PSG igyekezett kapaszkodni, azonban a hazaiak egyszerűen önkívületi állapotban kézilabdáztak, 54. perc: 29:23.

A vége már tényleg gála volt, a szurkolók boldogan ünnepeltek, a magyar bajnok lazán kézilabdázott, a franciák pedig maradék hitüket is elveszítették.

Történelmet csinált a Veszprém, amely idén harcba szállhat a BL-trófeáért.

Nyilatkozatok

Carlos Ortega: - Először is köszönöm a Párizsnak a játékot. Ők egy fantasztikus csapat, talán a legjobban indító csapat Európában. Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk a négyes döntőbe. Nagyon készültünk. Most volt a szezonban a legjobb a védekezünk. Olyan játékosaink vannak, mint Terzic, vagy Schuch, akik nem szerepelnek annyit a médiában, de nagyon fontos munkát végeznek. Az első félidő nagyon nehéz volt számunkra, voltak eladott labdáink. A folytatásban tartottuk a színvonalat, szeretnénk mindenkinek megköszönni a segítséget. Ez nagy lépés, de még nem nyertünk semmit, készülünk a további célokra.

Mirsad Terzic: - Köszönöm a Párizsnak, fantasztikus együttes. Ők is megérdemelték volna, hogy bejussanak a legjobb négy közé. Ez most nekünk sikerült, talán jövőre nekik fog. Rendkívül nehéz volt mindkét meccs, de mindkettőt meg tudtuk nyerni. Nincs még vége a szezonnak. Most egy kicsit ünneplünk, megérdemeljük, de aztán koncentrálnunk kell az előttünk álló feladatokra.

Philippe Gardent: - Először is gratulálok a Veszprémnek. Azt gondolom, hogy a magyarok megérdemelték a továbbjutást. Mindenki tudta, hogy itt nagyon nehéz játszani, biztosak voltunk benne, hogy nehéz meccs vár ránk. Ennek ellenére bizakodtunk. Az első félidőben a Veszprémhez hasonlóan jól kézilabdáztunk. A második játékrészben sok könnyű gólt kaptunk, nem volt elég feszes a védekezésünk. Nem tudtunk indítani, ami nagyon fontos nekünk. Szomorú vagyok, elsősorban az első meccs miatt. Ugyanakkor úgy gondolom, a jobbik csapat jutott tovább.

Daniel Narcisse: - Tudtuk, ha itt nyerni akarunk, 60 percen keresztül jól kell játszanunk. Sajnos szünet után nem tudtunk visszarázódni a meccsbe, a Veszprém előnyt szerzett és már nem tudtunk váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!