Lóerő

2014.11.27. 15:47

Szolgálnak és emberségesek

Néhány évtizeddel a háta mögött az ember már egészen apró dolgoknak képes örülni.

Karl Ákos

A végtelen hosszú nap után a parkolóba érve elégedetten konstatáltam, hogy végre nincs köd, így pár perccel gyorsabban abszolválom a munkahelyem és az otthonom közötti távolságot. Eléggé el nem ítélhető módon már belterületen sikerült megvalósítanom a relatív gyorshajtás tényállását. Talán ennek, talán a kiégett hátsó izzómnak köszönhető, hogy pillanatok alatt mögém szegődött egy rendőrségi járőrautó.

Nem sokáig tetszeleghettem a felvezető autó szerepében, az első alkalmas helyen felvillantotta a fényhidat, megállásra ösztönözve. Az udvariasan intézkedő járőr megállapította, hogy lejárt a jogosítványom egészségügyi érvényessége. Már-már elnézést kérve közölte, hogy trehányságomat helyszíni bírsággal honorálja, egyúttal tájékoztatást adott a másnapi teendőimről a háziorvosnál és a kormányablaknál. Monológja alatt arra gondoltam, ha lenne nála vérnyomásmérő és pecsét, valószínűleg a vizsgálatot is elvégezné.

A bírság összege alulról súrolta az ingerküszöbömet, a rendőr humánus volt, kvázi elégedetten folytattam utamat. A Nosztorinál rutinmozdulatokkal kerültem ki az úttesten bóklászó rókákat, az árokparton legelő, strichelő őzeket és szarvasokat.

A célegyenesbe fordulva azt hittem, álmodom, amikor újabb járőrautó bukkant fel a visszapillantómban, de a fényjelzése nagyon is valóságos volt. Gondoltam, megelőző csapást mérek a rendőrre, így az okmányaimmal együtt az előzőleg begyűjtött csekket is átnyújtottam. Az oldott hangú diskurzus alatt megfújtam a szondát, közben felvilágosítást adott a kormányablak nyitva tartásáról, végül újabb bírság nélkül továbbengedett – magamban ismét nagyra értékeltem az emberséges hozzáállást.

Másnap a háziorvosnál megbizonyosodtam róla, hogy valóban végezhetnék a vizsgálatot a rendőrök is. A semmire sem kiterjedő, akár „levelező tagozaton” is beszerezhető, 4800 forintba fájó orvosi kontroll és az új jogosítvány kiállításának eljárási illetéke (4000 forint) mellett az előző esti bírság még jelentéktelenebb összeggé zsugorodott. Arra vonatkozóan azonban az internet legmélyebb bugyraiban sem találtam racionális magyarázatot, hogy mi indokolja a jogosítvány mint okmány és az egészségügyi érvényesség idejének különválasztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!