Lóerő

2014.12.04. 13:31

Soha ne igyon,ha vezet!

A Tapolcai Rendőrkapitányság megelőzési főelőadója eloszlatja a tévhitet, egyetlen pohár szeszes ital elfogyasztása is számít a volánnál.

Tóth B. Zsuzsa

Nagy Judit, a Tapolcai Rendőrkapitányság megelőzési főelőadója úgy nyilatkozott a Naplónak, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést.

A szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. A nagyobb mértékű alkoholfogyasztás következményei egyenesen beláthatatlanok. Az ittas személy nem ura többé járművének, így az fegyverré válik a közlekedésben, s csak a szerencsés véletlenen múlik, hogy kerül-e valaki az útjába.

Az ittas járművezetés baleseti kockázata kimagasló, mely mértéke az ittasság függvényében drasztikusan változik. Például literenként 1,2 gramm ezrelékes véralkohol értéknél a baleseti kockázat 10-szeresére növekszik a szeszes italt nem fogyasztó járművezetőhöz képest. Literenként két gramm ezrelékes értéknél ugyanakkor ez a kockázat már csaknem kilencvenszeresére nő.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt is. Az ittas járművezető már az első jogsértésnél elveszítheti a vezetői engedélyét, de a szabályszegésre a pontrendszer hatálya is kiterjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!