Lóerő

2015.02.05. 18:45

Már tesztüzemben a mindent látó traffipaxok

Februárban tesztüzemmel már szolgálatba állították az új, mindent látó traffipaxokat.

Heffler Péter

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a rendőrség már teszteli az új, mindent látó sebességmérőket, amelyekből százhatvan várhatóan márciusban kerül ki az utakra.

Az új eszközök forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre, tilos jelzésen való áthaladás figyelésére is alkalmasak, látják a záróvonal átlépését, illetve kiszűrhetők vele a körözött, a lejárt műszaki érvényességgel vagy kötelező biztosítás nélkül közlekedő autók. Továbbá a rendőrök képesek vele ellenőrizni a buszsáv jogosulatlan igénybevételét vagy a biztonsági öv használatát.

Azt nem tudni, hogy az eddig ismert különböző radardetektorok és lézerblokkolók felismerik-e az új rendszert, azonban amellett, hogy nem nyújtanak százszázalékos biztonságot, lebukás esetén komoly bírsággal is járhat a lézerblokkoló használata. Legális trükknek számítanak azok az okostelefonokra ingyenesen letölthető alkalmazások, melyekben a közlekedők megoszthatják a forgalmi adatokat, így például a gyanútlan autósokra vadászó traffipaxokat is.

A rendszeres gyorshajtás azonban előbb-utóbb büntetést von maga után. Például egy ötvenes táblánál a 65–70 km/h-s sebesség máris egy harmincezer forintos büntetést von maga után, míg ugyanennél a táblánál a 125 km/h feletti száguldás háromszázezer forintba kerül.

Címkék#traffipax

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!