Lóerő

2013.01.29. 10:41

Idősebb korhoz kötik a jogsit

Több ponton is változtak a vezetői engedély megszerzésének feltételei január 19-től. A kormány célja a változtatással – túl az uniós kötelezettség teljesítésén – a közúti közlekedés biztonságának javítása.

Tremmer Tamás

A január 19-től érvényes módosítással nyomán a közlekedésbiztonság terén továbbra is kiemelten fontos tényező a fokozatosság elvének érvényesülése. Az eddigi előírásoknak megfelelően továbbra is 14 éves kortól szerezhető jogosítvány legfeljebb 50 köbcentiméteres hengerűrtartalmú járműre, azonban az úgynevezett nagykategóriás közlekedéssel kapcsolatos vezetői engedély megszerzésének feltételeiben történtek változások.Az AM kategória megjelenésén túl megjelenik tehát az A2 alkategória (korhatár: 18. életév) és a B1 alkategória (négykerekű motorkerékpárok, korhatár: 16. életév).Ezzel egyidejűleg megszűnik az M és az A korlátozott kategória képzése.

Az A2 alkategóriában (legfeljebb 35 kW teljesítmény) is elkezdődik a járművezető képzés, erre a kategóriára érvényes vezetői engedélyt adnak ki.

Módosulnak a korhatárok is, így például A kategória (motorkerékpár) esetében 21. életévről 24. életévre; C kategória (tehergépkocsi) esetében 18. életévről 21. életévre; C+E kombinált kategória (tehergépkocsi nehéz pótkocsival) esetében 18. életévről 21. életévre; D kategória (autóbusz, illetve könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény) esetében 21. életévről 24. életévre. D+E kombinált kategória esetében 21. életévről 24. életévre változott a vezetői engedély megszerzésének alsó korhatára.

 

 

Halmosi János vizsgabiztos és Herk Csaba vizsgázó, aki tehergépkocsira szerezné meg a jogosítványt (Fotó: Orosz Péter)

A Turbó Gépjárművezető-képző Kft. iskolavezetője szerint a módosításokkal követték az uniós rendelkezéseket, ugyanis az EU-ban ezek az általánosan elfogadott korhatárok. Mivel Magyarország korábban megengedőbb volt, ezért a módosítás több esetben szigorítást jelent, fejtette ki Tóth Zoltán.

A Naplónak elmondta, az AM bekerült a  nemzetközi kategóriák közé. Az Unió 16 évben határozta meg ennek a korhatárát, amitől az egyes tagországok plusz, mínusz kettő évvel eltérhetnek. Hazánk élt a lehetőséggel, így január 19-től a 14. életévét betöltött fiatalok szerezhetnek AM kategóriás vezetői engedélyt (legfeljebb 50 köbcentiméter hengerűrtartalmú, kétkerekű-, háromkerekű segédmotoros kerékpár, könnyű négykerekű motorkerékpár), viszont az engedély a 16. életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre!

Szerinte az nem baj, hogy nálunk leszállították a korhatárt, a 14 éves gyerekek már elboldogulnak a mopedekkel. Tudomása szerint a korhatár emelésével egyetlen tagország sem élt, szerinte ezt semmi nem is indokolja.Hasonló a helyzet a B kategóriánál is. Az egységesítés értelmében az Európai Közösségi rendelet irányadó korhatára18 év. Ezzel ellentétben hazánkban még mindig maradt a 17. esztendő, ami szintén nem baj. Ugyanakkor ezzel is vigyázni kell, mert 18 éves kor alatt ez a jogosítvány a határainkon túl belül érvényes, külföldön csak 18 év felett!











Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!