Kultúra

2015.03.21. 20:58

Zirci orgonaművész sikere Debrecenben

Debrecen, Zirc – Ünnepi hangversenyt adott március 15-én Debrecenben Kapitány Dénes, a bakonyi kisváros ciszterci apátságának orgonistája, tájékoztatta lapunkat a zirci születésű Zsengellérné Varga Valéria, a Canto Armonico Énekegyüttes alapítója.

Szakmai kapcsolatuk régi, tavaly a művészeti csoport emlékezetes, nagysikerű koncerten vett részt a zirci bazilikában. A „kálvinista Rómaként” emlegetett Észak-alföldi cívisváros ez idén ünnepli a katolikusok, a városba visszatelepülésének háromszázadik évfordulóját. Ez alkalomból az ünnepi év kapcsán számos igényes program színesíti a város kulturális kínálatát. Ennek része volt a Zsengellér Tibor által – aki ugyancsak a Canto Armonico alapító tagja – létrehozott és megszervezett jubileumi koncertsorozat a Szent Anna székesegyházban. A nagyszabású rendezvénysorozat keretében minden hónap harmadik vasárnapján orgonazenével és kórusmuzsikával tisztelegnek a jeles esemény előtt. Kapitány Dénes orgonaművész virtuóz és mélyen érző orgonajátékával valódi ünneppé varázsolta az estet. Merész műsorválasztással, igényes XX. századi darabokkal lepte meg a templomot megtöltő közönséget, melynek soraiban jelen volt a zirci művész egykori Zeneakadémiai tanára, Karasszon Dezső, valamint az egyik darab szerzője, Kovács Szilárd. Az orgonazenén kívül Kapitány Dénes kamaramuzsikusként is bemutatkozott, barokk darabokban kísérte az énekes-oboaművész Ludmány házaspárt. Az est végén percekig zúgó taps köszöntötte a tehetséges művészt, aki sikerével Zirc hírnevét is erősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!