Kultúra

2017.04.22. 17:24

Világvégi rajzok egy erdélyi magyar költő tollából

Pápa – Pethő László Árpád költő, újságíró jó kapcsolatot ápol a pápai városi könyvtárral, ugyanis az eddig megjelent tíz verseskötetéből nyolc a helyi bibliotéka és nyomdája gondozásában látott napvilágot.

Laskovics Márió

Pethő László Árpád költő, újságíró Világvégi rajzok című verseskötetének bemutatóját tartották pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében. A kis számú közönséget Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte, majd ismertette az erdélyi származású költő életútját.

Pethő László Árpád újságírói pályáját 1970-ben a Brassói Lapoknál kezdte. Versekkel szerepelt több antológiában. 1987-ben áttelepült Magyarországra, 1989-től az Ajkai Szó felelős szerkesztője, majd a Veszprémi Naplónál, és az Új Híreknél szerkesztő. Később a Veszprém Vármegye újságírója – hallottuk a könyvbemutatón.

Pethő László Árpád, Hermann István és Babos Tibor

- Későn, huszonöt éves koromban kezdtem el írni, s azóta is keveset alkotok. Tizedik verseskötetemnél tartok, ebből nyolc a pápai könyvtár és nyomdája gondozásában jelent meg. Írtam prózát is, önvallomások formájában, esszészerűen megfogalmazva – tette hozzá a verseivel többnyire a mindennapokra reflektáló poéta.

Vallja, a magyar költészetnek közéletinek kell lennie. Balassitól József Attiláig minden költő felvállalta ezt, sőt, ha kellett, kardot vagy fegyvert is ragadtak a hazáért. Mint mondta, nem lehet elbújni az esztétika, a formanyelv elefántcsonttornyaiba.

Régi jó barátként beszélgetett a bemutatón a költő és a könyvtárigazgató

Megjegyezte, az internet nem árt a könyvkiadásnak. Hiszen az irodalmi műveket a világhálón, egy jó angol nyelvű bevezetővel ellátva, Ausztráliától Alaszkáig olvashatják. Ilyen lehetőségünk még soha nem volt a magyar kultúra világgal való megismertetésére. Weblapjára például napi öt-tíz kattintás érkezik.

Az eseményen Babos Tibor működött közre versmondással, illetve maga a költő is olvasott fel költeményeket jelen, zsebre dugható kötetéből, melyet a két éve elhunyt Kusztos Endre festő, grafikus illusztrációi egészítenek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!