Kultúra

2014.04.14. 14:45

Versek a falra tűzve

Pétfürdő - A költészet napja alkalmából Baranyai Máté verseiből összeállított rendhagyó irodalmi estet láthattak a napokban az érdeklődők a közösségi házban.

Szabó Péter Dániel

Már lapunk hasábjain is több ízben írtunk a várpalotai származású, Balatonfüreden élő költőről, aki sok évvel ezelőtt egy internetes közösségi portál üzenőfalán kezdte publikálni verseit, amelyek egyre népszerűbbek lettek az irodalom kedvelői körében.

A folyamat azóta sem állt meg, naponta kerülnek fel költemények a világhálóra, amelyet több százezren olvastak el az elmúlt években. Közben több verseskötet is született, amelyek közül kilencből, köztük a legutóbbi megjelent Szívtárogató címűből válogattak össze közel ötven költeményt a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban tartott irodalmi estre a színészek. Máté verseit ezúttal is a Pannon Várszínház művészei, Kiss T. István, Egyed Brigitta és Kiss Erky Dávid szavalták el az emeleti termet teljesen megtöltő hallgatóságnak.

Kiss Erky Dávid szavalja Baranyai Máté versét a hallgatóságnak a pétfürdői közösségi házban (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Versek a falon címmel meghirdetett irodalmi est érdekességét az is adta, hogy a költemények papírlapokra kinyomtatva, a falra feltűzve várakoztak sorukra. A színészek kiválasztották a nekik szimpatikus verset, s széksorok között sétálva mondták el azt, így is közelebb hozva az irodalmat a közönséghez. A szavalatok végeztével pedig az értékes sorokat rejtő lapokat megkapta egy-egy néző.

Az elmúlt években a Dunántúl több pontján, így például Veszprémben is sikerrel bemutatott előadás esetében hagyomány, hogy alkalmanként helyi versmondók is csatlakoznak a színészekhez. Így volt ez Pétfürdőn is, ahol a várpalotai Várkerti Általános Iskolában tanító Pócsik András és egyik tanítványa, Nagy Fruzsina szavalta el kedvenc versét Baranyai Mátétól. Tették ezt nagy átéléssel, a megjelentek legnagyobb örömére.

A jó hangulatú estet követően a költő lapunknak elmondta, folyamatosan születnek az új versek, már legalább kétkötetnyire való van a fiókban, illetve az internetes üzenőfalon megjelenésre várva. Máté tervei szerint a következő kötetet Téma lezárva címmel már az ősszel kézbe vehetik az olvasók, akik egyébként élőben is hallhatják majd verseit, legközelebb június 10-én Berhidán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!