Kultúra

2017.02.18. 16:00

Ünnep az óceánon túl

Sümeg - A Kisfaludy emlékház az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepséghez kapcsolódva tárlatot szervez.

Tóth B. Zsuzsa

A néprajzi, antropológiai tárlatot a Balatoni Múzeum néprajzkutatója, Gyanó Szilvia nyitja meg. A Balatoni Múzeum vándorkiállításának alcíme; Történelem, emlékezés és identitás a yonkersi (USA) magyarok körében. Az április közepéig látogatható kiállítás a New York állambeli város magyar közösségének életét eleveníti fel, azt szemlélteti, hogy lehet ott a magyar identitást megőrizni, megünnepelni a magyar ünnepeket. Yonkers magyarjainak története a 19. században kezdődött, de a közösség életét az ’56-os menekültek lendítették fel, majd alakították egészen a 21. század elejéig.

A magyar templom köré csoportosulva ápolták magyarságukat: magyar iskolát, cserkészcsapatot, focicsapatot, néptánc csoportot tartottak fenn. Megtartották a magyar nemzeti ünnepeket is. A kiállításon fotó-összeállítások, Sümegi vonatozású tárgyak, videó-felvételek mesélnek egy amerikai magyar közösség sorsáról, ünnepeiken keresztül. A kiállítás központi, látványos darabja egy aprólékosan kimunkált és hűen berendezett kis parasztház. Ezen mutatták be a magyar iskolában a gyerekeknek, milyen volt egy magyar ház. A kiállításhoz kapcsolva rendhagyó múzeumi órára invitálják az intézmények diákjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!