Kultúra

2015.01.13. 11:10

Turi Máriának Időutazás címmel nyílt tárlata Zircen

A Veszprémben élő Turi Mária Időutazás mottójú kiállítása nyílt a napokban, a Bagolyvárban. A művésznő az ősök iránti tiszteletből visszatért oda, ahol meglátta a napvilágot.

Müller Anikó Hanga

Az épület ugyanis nagyszülei, a Streibl család tulajdonában volt, melynek hátsó kis szobájában született, 1945-ben. A művésznő tíz évvel ezelőtt vett ecsetet a kezébe, unokahúga biztatására. Vászonra fest, elsősorban reprodukciókat. Szereti a kihívásokat. „Lapozgatom az albumjaimat, figyelem, melyik kép milyen hatással van rám. Ha valamelyik megfog, megfestem” – mondja. Tizenhat önálló kiállítása volt, tagja a Balatonfüredi Múzsa Művészeti Közhasznú Egyesületnek. Három saját ihletésű képét az Országos Képzőművészeti Biennálén zsűrizett alkotásnak minősítették.

A megnyitóra Turi Mária 19. századi polgári viseletet öltött. Balról Fehér Tibor, Turi Mária és Ottó Péter polgármester (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Ottó Péter polgármester bevezetőjében elmondta, bár látszólag könnyű lemásolni egykor élt művészek festményeit, valójában azonban nehéz. A néző összehasonlítja az eredetivel, s ez komoly mérce. A reprodukált képben ott van a művész maga, a témaválasztása kifejezi az értékrendjét. A tárlatot Turi Mária férje, Fehér Tibor nyitotta meg. Beszélt arról, feleségének komoly művészeti könyvgyűjteménye van, szívesen tanulmányozza festőművészek életútját. Ha dolgozik, nem egyszerűen másol, hanem újragondol minden részletet, s ez nagy figyelmet igényel. Szinte belebújik a művész bőrébe, átéli érzéseit, a kort, melyben alkotott. Igényessége szorgalommal párosul, szívvel-lélekkel dolgozik. A reprodukcióról szólva elmondta, annak művelése megtanítja az alkotót a fegyelmezett, szigorú munkára, a türelemre. A bemutató mély merítésű, a németalföldi festőktől kezdve szinte napjainkig láthatók festménymásolatok, de önálló alkotások is. Néhány név, ízelítőül: Lotz Károly, Barabás Miklós, Sebastian Stoskopff, Györgyi Giergl Alajos, és a nagy kedvenc, Munkácsy Mihály. A művésznőt köszöntötte nagynénje, Túri Klára bábszínész, író, költő, aki személyes élményeit idézte egykori otthonáról, a Bagolyvárról. A megnyitón Szakács Ildikó Juan Ramón Jiménez A fény kastélya című versét mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!