Kultúra

2014.03.17. 14:10

Sajtófotók tíz évről

Tapolca - A fotókiállítás azon túl, hogy a várost és a környéket mutatja be egy érdekes, kronologikus perspektívában, Szijártó János saját munkájának, látásmódjának is különleges metszete.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Napló újságírója 10 év - 120 kép című, sajtófotóiból nyílt kiállítását hétfőn a Tamási Áron Művelődési Központban a Napló főszerkesztője. Barták Péter elmondta, hogy János a saját fotóarchívumának képanyagában olyan események is láthatóak, amelyekre más sajtóorgánumokat megelőzve érkezett. János a fotózást nem tanulta, csak megtanulta menet közben. Több mint húsz éve tevékenykedik újságíróként, a megyei napilapnál a Naplónál 1995. óta dolgozik, megszakítás nélkül.

- Elsődleges munkája az újságírás, de a fotózás, a szerkesztés, a tipográfiai munka is része a mindennapoknak. Igaz, hogy a multimédiával és a digitális fotózással találkozott a munka mellett elvégzett főiskolán, de mégis legtöbbet kollégájától, a fotóriporter Gáspár Gábortól tanulta. 1998-tól kezdett képeket készíteni a Napló részére szórványosan, majd gyakrabban. 2004-től, a kiállítás kezdődátumától már munkája állandó része volt a fotózás, az újságírás, szerkesztés mellett. A sajtóval 1993-ban találkozott először, a Tapolca TV-nél.



Egykori gimnáziumi tanára, N. Horváth Erzsébet főszerkesztő hívta, majd segítette ekkor. Kalmár György operatőrnek köszönhetően további szakmai tapasztalatokra tett szert. A megyei napilapban 1995-ben jelent meg az első írása. Ma is, csakúgy, mint két évtizeddel ezelőtt, az objektív tájékoztatást tartja első és legfontosabb feladatának, ugyanis hosszú távon csakis ez lehet egy újságíró munkájának igazi értékmérője - mondta Barták Péter.

Lasztovicza Jenő úgy fogalmazott a megynyitón, hogy érdekes párhuzam rajzolódik ki országgyűlési képviselői tevékenysége és János munkája között.


A sajtófotó kiállítását Barták Péter főszerkesztő nyitotta meg. A háttérben Császár László, Lasztovicza Jenő és Szijártó János (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


- Ugyanazon a területen mozgunk mindketten, én az 1998-as választások óta. Azóta állandó munkakapcsolatban vagyunk. Külön érdekesség, hogy a megyei közgyűlés eseményeiről is János tudósít. Jó végig nézni a kiállítás képeit, képviselői munkám eredményei is visszaköszönnek a fotókról. A város fejlődése is tükröződik, csakúgy, mint az elmúlt tíz évben bekövetkezett örömteli, vagy drámai változások - mondta az országgyűlési képviselő.

Császár László polgármester szerint a tárlat egyfajta naplója - a Naplós újságírótól - ennek az évtizednek a tapolcaiak és környékbeliek szemszögéből. 2004 januárjától 2013 decemberéig minden egyes hónapból megjelenik egy fotó.

- Nagy öröm, hogy elsősorban Tapolca tíz évét követhetjük nyomon, hiszen magam is tevékeny részese voltam az itteni közéletnek az elmúlt évtizedben. Szinte minden fontos mérföldkő elénk tárul, legyen szó laktanyabezárásról, vagy a milliárdos városfejlesztésről. Érdekes látni így egymás mellett az eltelt éveket, ahogyan egyik a másikra épült, illetve az is szembetűnő, ahogyan az újabb mindig hozta magával a változásokat. A tíz éves intervallum tömörítve szemlélteti egy kisebb közösség mindennapjait, ünnepeit, sorscsapásait. Szemünk egyik másodpercben 2004-be visz minket, majd 2010-be, vagy bármelyik másik esztendőbe. Érdekes érzés. Gondos, precíz munka áll mögötte a közelmúlt megőrzésének szándékával. Az idő nem áll meg, a képek azonban örökre megőriznek egy-egy pillanatot. Ha ezt az alapvetést nézem, az itt bemutatott évtized összességében is egy képet alkot, egy évtized hiteles, átfogó képét, a tapolcai újságíró szemével - mondta a polgármester. A kiállítás a hónap végéig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!