Kultúra

2014.08.28. 19:44

Előadó-művészeti szakmai konferenciát rendezett a Veszprémi Petőfi Színház

Veszprém – Egyedülállónak, példátlannak nevezte több résztvevő a kétnapos veszprémi konferenciát, ahol az előadó-művészet aktuális problémáit vitatták meg.

Balla Emőke

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának indítványára és támogatásával szervezett szakmai találkozót a Veszprémi Petőfi Színház. A záró programot az Országos színházi évadnyitó előtt tartották, így a konferencián résztvevő 170 szakmabeli közül többen mindkét rendezvényen jelen lehettek.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy fogalmazott: nincs értelme a veszekedésnek, sárdobálásnak, gyűlölködésnek, valamennyien a művészetért, a színházért élnek, őrzik magukban a hitet, a gyermeki létet. A mostani párbeszédes konferencia kezdet; jel, üzenet, hogy együtt akarnak előrelépni, megoldani a kérdéseket. Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára elmondta: a korábban egyesületi formában működő akadémia köztestületként három éve jött létre, a színház minden területét és személyét (színészek, operaénekesek, rendezők, táncosok, háttérszakmabeliek, tervezők) átfogja.

Marton Éva operaénekes, az akadémia színházművészeti tagozatának vezetője szerint szükséges a szakmabeliek párbeszéde, az együttgondolkodás, hiszen eddig olyanok alakították a törvényeket, akik nem ismerték a szakma problémáit. Elsőként a nyugdíjas művészek megélhetését, nyugdíját kellene rendezni, majd a művészi életpályamodellt kialakítani. A konferencián szó volt az előadóművészek és a műszaki személyzet foglalkoztatásáról, anyagi megbecsüléséről, a színházak finanszírozásáról..

Hegedűs D. Géza színművész, a MASZK Egyesület elnöke a színházi háttérszakmák képzéséről, oktatásáról szólt és a közmédia felelősségét hangsúlyozta a színházi közvetítéseket, színészek bemutatását illetően. Marton László, a Vígszínház főrendezője kiemelte: mesterségükben csak a tehetség számít. a tehetség hidat képez, összeköt, a szakma idegen az előítéletességtől. A konferencián párbeszédet folytattak, mindenki figyelte, meghallgatta, komolyan vette egymást. Ez azonban csak kezdet, az igazi munka most következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!