Kultúra

2014.11.11. 15:15

Digitális hangszerrel gazdagodott az egyház

Megvásároltuk az orgonát, amellyel több éves álom teljesült - újságolta el nagy örömmel Varjas Zoltán, a Vörösberényi Református Egyházközség presbitériuma nevében.

Kovács Erika

- Nagy örömünkre szolgál, hogy több év után beérett munkánk gyümölcse, hiszen rövid időn belül, reménységünk szerint még ez év ádventjében templomunkban megszólalhat a gyülekezet új hangszere, a három manuálos digitális orgona - mondta nagy örömmel Varjas Zoltán.

Hozzátette: sajnálattal értesültek arról, hogy többen másmilyen megoldást képzeltek el a Vörösberényi Református Gyülekezet liturgikus zenei kíséretének és leendő zenés esti programjainak megvalósítására. A presbitérium soha nem hangsúlyozta, és nem kötelezte el magát arra, hogy hagyományos építésű orgonát vásárolna meg. - Megértjük azokat a véleményeket is, melyek még mindig kívánatosabbnak tartanak egy hagyományos orgona beszerzését, de a presbitérium a gyülekezet jelenlegi és jövőbeli lehetőségeit is figyelembe véve felelősségteljes, egyhangú döntést hozott - hangsúlyozta.

Nagy érdeklődés kísérte és sok érdeklődőt vonzottak a nyár esti hangversenyeket, amelyeket az orgona megvásárlásáért szerveztek Vörösberényben, és Balatonfüreden (Fotó: Penovác Károly)

Mint mondta ennek következtében az eredeti, két-három évvel ezelőtti kántori és gyülekezeti tervekhez és elképzelésekhez képest, a paramétereit tekintve a vágyaikat többszörösen is felülmúló, minden helyi igényt kielégítő, esztétikailag és reménységünk szerint hangzásban is helyhez illő, vagy illeszthető digitális orgona beszerzése mellett döntött a presbitérium. Megértik, ha ez nem okoz egyöntetű örömöt mindenkinek, de kérik a döntéshozói felelősség tiszteletben tartását és elfogadását! A hangszer beszerzési költségének kb. a 15 százaléka adományokból és az új orgona javára szervezett hangversenyekből gyűjtötték össze, a fennmaradó összeget pedig az Emberi Erőforrás Minisztérium Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatásán elnyert pályázata biztosította.

- Köszönjük a jó Istennek, és minden érintettnek, önzetlen adományozónak és áldozatkész közreműködőnek, hogy szeretettel segítette a gyülekezet ilyen irányú gyarapodását - fogalmazott. Az ügyért mindvégig nagyon sokat tett Varga Áron kántor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!