Kultúra

2015.02.22. 19:13

Hiteles művész – Pesei Petra tárlata Pápán

Pápa - A kiállító ezekkel a képeivel bizonyítja, hogy eredményes rajztanár csak az lehet, aki művészi alkotómunkával teszi hitelessé hivatását – fogalmazott Kiss László művész-tanár Pesei Petra kiállításának megnyitóján.

Polgár Tibor

Kiss László méltatja a kiállított műveket a JMSZK színházépületének emeleti előterében. Mögötte Pesei Petra rajztanár Fotó: Polgár Tibor

A pápai református gimnázium, valamint a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola rajztanárának grafikáiból, akvarelljeiből és fotóiból összeállított válogatás a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) színházépületében látható. – Pesei Petra vallja, hogy átadni csak az tud, aki maga is állandóan képezi magát, és ennek okán a továbbadás izgalma sarkallja a mindennapokban. A látható világ ábrázolása ragadja meg, ami teljesen természetes, hiszen a művészeti ábrázolás kiindulópontja és befogadásának mércéje is a látott tapasztalat – jegyezte meg beszédében Kiss László. Mint mondta, a fiatal művész-tanár a képzőművészetben a kiváló rajzkészségével jutott a legtovább. – Ezt bizonyítja a kiállításon szereplő hat fekete-fehér tanulmányrajza. A legsikeresebbe lapokon igen gazdag tónus és vonaljáték tárul a szemünk elé. Szellemileg legihletettebb pillanatokban virtuóz vonalfutással emeli a megvalósítás színvonalát. Oldottság és feszült figyelem egysége teremti meg az ehhez szükséges állapotot – fűzte hozzá.

Kiss László megjegyezte, Petra kifejezései eszközéül a pasztellt választotta, mert ezzel egyszerre tudja kifejezni mindazt, amit rajzzal és színekkel szeretne elmondani. Kiemelte: látványban a vizuális lényeget jól látja, és azt meg is tudja fogalmazni. Pesei Petra mostani, ötven képet számláló tárlatára az elmúlt tíz évben készített munkáiból állt össze a művészi pályáját szemléltető válogatás. A református gimnázium rajztanára elárulta, leginkább a grafikus technikák állnak közel hozzá, de időnként szívesen elkalandozik a festészet különböző eszközeinek irányába is. A kiállításmegnyitót Nagy Tiborné fuvola- és Nagy Tibor hegedűjátéka színesítette. A tárlat március 19-ig látható a JMSZK-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!