Kultúra

2012.01.05. 18:07

Benedek Miklós éli a nagypapák életét

Veszprém - Mostanában kevesebbet látni színpadon Benedek Miklós színművészt, aki a héten a veszprémi Petőfi Színházban szerepelt A nagy négyes című előadással.

Balla Emőke

- A nagy négyes című előadás négy idős operaénekesről szól. Mennyire vált sajátjává a darab?

- Testünkön, lelkünkön érezzük az azonosságot. Eleinte még fiatalok voltunk, de túl vagyunk a harmincadik előadáson, minél többet játsszuk, annál inkább hozzáöregszünk a színdarabhoz. Négy idős operaénekes a szereplője, de az operéneklés csak ürügy, a darab valójában az öregedésről, a kapcsolatokról, életutakról szól. Különféle életek jönnek össze a színészotthonban: négy művész, aki valamikor híres és jó nevű operaénekes volt. Kiderülnek a kapcsolatok, sok mindent megtudnak egymásról ők is és a nézők is.

- A színdarab sok humorral, iróniával ábrázolja az öregséget.

- Nem bohózat, de sok benne a humor, ezáltal mutatja be az öregséget: hol itt fáj, hol ott  főleg a lelkek fájnak mind a négyüknek.

- Ön érzi az öregséget?

- Hogyne. Aznap, mikor ez a darab megy, már öreg vagyok reggel, mikor felkelek, és mikor a botot a kezembe veszem, hozzáöregszem a szerephez. Igazából fiatalok vagyunk a darabhoz, hiszen a nyolcvan év lenne teljesen hiteles, de melyik színész éli meg a nyolcvan évet? Egyre kevesebben. Sajnos, kevés az olyan idős színész, aki fizikailag és szellemileg is olyan állapotban van, hogy képes legyen megtanulni egy ilyen szöveg-igényes darabot, és fizikailag is végig tudja azt játszani. Még néha nekünk is nehéz,  főleg, ha két előadásunk van egymás után. De öröm bejönni a színházba, három nagyon kedves és jó kollégával - Molnár Piroskával, Vári Évával, Szacsvay Lászlóval - játszom.

- Szabadúszó, de mintha mostanában kevesebbet látnánk színpadon.

- Szabadúszó vagyok. Játszom a Vígszínházban, játszottam a Bárka Színházban, megy egy Szomory-rendezésem a Budapesti Kamaraszínházban. Játszom A nagy négyes című előadást, de tény, hogy mostanában kevesebbet dolgozom.

- Havonta hány előadást játszik?

- Tízet. A Vígszínházbeli Játék a kastélyban is ritkábban van műsoron, most A nagy négyessel megyünk több helyre.

- Rendez? Tanít a főiskolán?

- Nem rendezek, a tanítást befejeztem. Élem a nyugdíjas éveimet, a nagypapaéletemet.

- Ha már ön hozta szóba, milyen a nagypapaélet?

- Három unokám van, két lány és egy fiú. Olaszországban élnek, de a karácsonyi szünetben itthon vannak, velük foglalkozom. Most lesz a vízilabda Európa-bajnokság, ezért Tibor is itthon van.

- Tibor most Kemény Dénes szövetségi kapitány mellett segíti a válogatott felkészülését.

- Így van. Februárban megy vissza Olaszországba, a Pro Recco csapatánál van szerződése.

- Mennyi időt tölt az unokáival?

- Egy házban lakunk, találkozunk, gyakran vigyázok rájuk, a szokásos nagypapa-életforma. Mikor elmennek, üres a ház, nincs kacagás...

- Elégedett az életével?

- Igen. Nem panaszkodom.

- Készül új előadásra?

- Egyelőre nyitott kérdések vannak, konkrétumot még nem tudok.

- Milyen évet remél?

- Nem nagyon lehet válogatni munkákban. Ami tetszik, meg fogom csinálni, ami nem, azt eddig sem vállaltam.

 

Játékát fanyar humor és irónia jellemzi

Benedek Miklós 1946-ban született. Apja Benedek Tibor színész, fia Benedek Tibor vízilabdázó. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött 1969-1983 között. 1983-ban a Katona József Színházban szerepelt. 2003-tól újra a Nemzeti Színház tagja lett. Játékát kulturáltság, fegyelem, rendkívüli stílusérzék, fanyar humor, ironikus okosság jellemzi. Érdemes művész, Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje. Rendezett Veszprémben is, 2000-ben Shaw Warrenné mestersége című színdarabját, Tordai Terivel és Horváth Lilivel a főszerepben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!