Kultúra

2014.07.19. 17:39

A legkevesebb a legtöbb - Megnyílt Bob Bonies kiállítása a Vass-gyűjteményben

Újabb neves konstruktivista festőt ismerhet meg Veszprém a holland Bob Bonies személyében, aki a dolgok belső, plasztikus matematikája alapján hozza létre műveit.

Bartuc Gabriella

A Legkevesebb a legtöbb (Maximal minimal works) című kiállítás megnyitóján megjelent Gajus Scheltema, a holland királyság magyarországi nagykövete és lánya, Ágnes. Köszöntőjében Porga Gyula, a megyeszékhely polgármestere mindenekelőtt részvétét fejezte ki a lelőtt maláj utasszállító repülőgépen meghalt 154 holland állampolgár tragédiája kapcsán. A kiállítás közönsége, köztük neves művészek, esztéták, műpártolók és mecénások, egy perces néma felállással adózott az áldozatok emlékének. Üdvözlő beszédét szomorú eseménnyel kezdte a polgármester, de vidámmal zárta, gratulált a labdarúgó vébén elért kiváló holland eredményhez. Továbbá felhívta a figyelmet korok és népek párbeszédének fontosságára, mondván Veszprém erre törekszik és többek között ettől ilyen szép és kellemes hely, amiért sokszor irigyelnek bennünket az idelátogatók, különösen a Veszprémfest idején, amelynek egyik kísérőrendezvénye ez a most megnyílt kiállítás.

Bob Bonies mutatja egyik művét (Fotó: Stiger Ádám)

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a Vass László Gyűjteményben megnyílt kiállítás társkurátora beszédében elmondta, Bob Boniesnak ez az első önálló kiállítása Magyarországon. Tizenkét nagy képét hozták el ebből az alkalomból és mellé tettek még kettőt az állandó gyűjteményből, így most 14 alkotáson keresztül mutatkozik meg a Hágában élő 77 éves művész világa. Bob Bonies az 1917-ben alakult holland De Stijl mozgalom utódjának tekinti magát, amelynek alapító tagjai között szerepelt Mondrian, Theo Van Doesburg, vagy a magyar származású Huszár Vilmos.

Előre meghatározott elveken, szabályokon alapuló művészeti módszere is részben a híres konstruktivista csoporthoz vezethető vissza. Formavilága, művészi hitvallása mellett Bob Bonies abban a tekintetben is a De Stijl mozgalom örökösének tekinthető, hogy elődei összművészeti ambíciói nyomán nem csupán a festészetnek szenteli magát, hanem az építészet és a design, valamint a művészetelmélet terén is tevékenykedik – fejtette ki Hegyeshalmi László. A konstruktivizmus nem annyira a formáról, mint sajátos vizuális gondolkodásról szól. A korábbi apokaliptikus művészeti stílusokat elutasítva a tiszta harmóniát keresi a címben is említett a kevesebb több elve alapján körzővel és vonalzóval a kezében.

Gajus Scheltema, a holland királyság magyarországi nagykövete (Fotó: Stiger Ádám)

Bob Bonies is, akárcsak elődei az egymást derékszögben metsző vízszintes egyenesek hálórendszerére és a vörös-sárga-kék alapszínek valamint a fehér-szürke-fekete „nem színek” tiszta viszonylataira épít. Ezzel a szigorú, merev szabályossággal kikerül minden esetlegességet, bár mint a Veszprémbe elhozott alkotásokon is látni, nála azért megjelenik a négyzetek között a kör is, annak ellenére vagy éppen azért, mert elődei a kerek formákban az egyedi, szubjektív veszélyét vélték felfedezni. Bob Bonies, aki személyesen részt vett a kiállítás felépítésében és a megnyitón is szót kért, nagyon kedélyes, közvetlen ember. A megnyitó zárszavaként azt mondta, ezt az önálló kiállítását és a korábbi magyarországi csoprtos kiállításokat is, amelyeken részt vett, fontos és intenzív dialógusnak tartja a művészek és a nemzetek között.

Bob Bonies kiállítása október 18-ig tekinthető meg a Vass László Gyűjteményben Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!