Kultúra

2009.08.17. 02:29

A bulvársajtó elődje - A Tisztelt Ház című zenés vígjáték a szabadtéri játékokon

Tihany - A Karinthy Színház Tisztelt Ház című zenés vígjátékát Szurdi Miklós rendezésében mutatta be a Tihanyi szabadtéri játékokon.

Balla Emőke

A bulvársajtó nem napjaink találmánya. Kitalálta már Vadnai László, Békeffi István, Márkus Alfréd, a Tisztelt Ház című ritkán játszott zenés vígjáték ugyanis pontosan arról szól, hogyan tud egy szerkesztő (Sághy Tamás) a semmiből, egy álhírből sztorit kreálni, a folytatásokkal napokig izgalomban tartani a közönséget. Mindegy, milyen áron, mindegy, miről, csak írni, hogy vegyék és olvassák a lapot. 

Szepes szerkesztő szerint, ha jót írunk, annak csak egy ember örül, a többi bosszankodik, ha viszont rosszat, egy bosszankodik, a többi örül , a cél, hogy minél többen örüljenek. 

A színdarabban Halmi Vera (Trokán Anna) az álhír ötletadója, a Tisztelt Ház ülésén bekiabálja a karzatról, hogy a feltörekvő, fiatal, tehetséges, karrier előtt álló Takács képviselő (Hujber Ferenc) - aki éppen parlamenti szűzbeszédét tartja - elcsábította őt, házasságot ígért neki. 

Ebből persze egy szó sem igaz, ő csak fel akarta hívni magára a figyelmet, arra vágyott, hogy a képviselő észrevegye őt, régóta szerelmes belé. Később hiába visszakozik, hiába mondja a szerkesztőnek, hogy Takácsot nem is ismeri - holnap, holnapután és azután is meg kell jelenni az újságnak, zaftos kis történetekkel, a hírlapírónak meg kell élni a munkájából. 

Ahogy egy vígjátékhoz illik, vannak bonyodalmak is, hiszen Takács képviselő mégis észreveszi Verát, randevúzik vele, felviszi a lakására, és mivel a lány sokat ivott, ott altatja. Közben megérkezik színésznő barátnője (Xantus Barbara), aki persze nem hiszi, hogy Takács és Vera ártatlanok lennének.

A Tisztelt Ház könnyed nyár esti komédia, a Karinthy Színház márciusban mutatta be a darabot, Szurdi Miklós rendezésében. A második felvonás felülmúlta az elsőt poénjaiban, ritmusában, ütemében, gördülékenységében és színészi alakításaiban is. 

A legkiválóbb produkcióval a Bakonyi paplanost alakító Quintus Konrád ajándékozta meg a közönséget. Egy Abbáziában nyaraló vendéget játszott, akiről Vera azt hazudta Takács képviselőnek, hogy a férje, ezzel próbálva titkolni előtte iránta való érzelmeit, vonzalmát. 

Quintus Konrád zseniálisan ábrázolta a Veráért rajongó, kicsit erőszakos, kicsit együgyű fazont, aki semmit nem ért Vera és Takács szerelmi cívódásaiból. Remek pillanatai voltak; bizonyította, hogy kis szerep nincs, csak kis színész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!