Kultúra

2015.10.15. 18:00

Kiállítás Bódi Mária Magdolna életútjáról

Pápa - A helyi Szent István Római Katolikus Általános Iskolába érkezett a Bódi Magdi, ahogy én látom címet viselő kiállítás.

Polgár Bettina

A tárlatot korábban a veszprémi Szaléziánum Érseki Turisztikai Központban láthatták az érdeklődők, november végéig pedig a pápai katolikus iskola ad otthont a gazdag kiállítási anyagnak.

Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója kifejtette: a tárlat Mail József apát-plébános, gazdasági helynök, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola lelki igazgatójának kezdeményezésére érkezett Pápára. – A kiállítás célja, hogy az iskola tanulói is megismerhessék Bódi Mária Magdolna életét, ebben az évben ugyanis az ő vértanúhalálának hetvenedik érfordulójára emlékezünk. Dokumentumok, beszámolók, fotók, valamint a litéri templom üvegablakai alkotják az installációt, mely bemutatja Bódi Mária Magdolna tevékenységét, különböző életszakaszit – ismertette a kiállítási anyagot Pálfalviné Ősze Judit.

– Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten, majd augusztus 15-én keresztelték meg Badacsonytördemicen. Köveskálon nőtt fel, ide járt iskolába, 17 éves korától pedig Balatonfűzfőn kezdett dolgozni. Nagyon szeretett volna szerzetes lenni, azonban szülei nem voltak törvényes házasok, így ez nem vált lehetségessé. Ennek ellenére 20 éves korában szüzességi fogadalmat tett és életcéljául tűzte ki az emberek szolgálatát – adott áttekintést a vértanú életrajzi adatairól a Szaléziánum igazgatója. Mint mondta, a fiatal lány mindössze 24 éves korában, ártatlanságát védve vesztette életét, mikor 1945 márciusában egy szovjet katona hat lövéssel végzett vele Litéren.

A tárlatot Mail József apát-plébános mutatta be a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjainak

– A fiatal vértanú életútja bizonyossá tette, hogy egy egyszerű munkáslány is példával szolgálhat az emberek előtt. Sokan Boldog Apor Vilmos győri püspökhöz hasonlítják, aki szintén a nők és asszonyok védelmében halt meg. Bódi Mária Magdolna boldoggá avatása már folyamatban van, jelenleg az egyházmegyei szakaszban jár – fűzte hozzá Pálfalviné Ősze Judit.

A kiállítás-megnyitón Mail József apát-plébános szintén méltatta köszöntő beszédében a vértanúhalált halt lány tevékenységét, emellett a dupla jubileumra is felhívta a figyelmet: Bódi Mária Magdolna vértanúhalálának hetvenedik évfordulója mellett a szerzetesek éve is van idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!