Kultúra

2012.10.01. 09:51

Szabad hazában élhetnek az örmények

Pápa - Huszonegy évvel ezelőtt, 1991 szeptemberében valósággá vált az örmény nép évszázados álma: megalakult az Örmény Köztársaság. Végre szabad, független hazája, saját kormánya lett Örményországnak.

Nagy Imre

Ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét Rádi Róbert kabinetvezető az Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényén, a köztársaság kikiáltásának évfordulóján, szombaton.

Az örményekre jellemző családias hangulatú ünnepségen Keller Ludmilla elnök fogadta a vendégeket, majd Szakács Izabella szavalatát és Bévárdiné Kővári Mária köszöntőjét követően Rádi Róbert nyitotta meg a rendezvényt.

A polgármesteri hivatal kabinetvezetője beszédében ismertette az örménység évezredes, küzdelmes történelmének legfontosabb állomásait, majd a jelenről is szólt: - Örményország ma - gazdasági érdekei folytán - az Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez közeledik, az ország gazdasága és infrastruktúrája fejlődik. Annyi balszerencse közt ez a kis nép büszkén tekint a jövőbe. Egyre fejlődő gazdasága, külső kapcsolatai, művészei, a földeken dolgozó egyszerű emberek tovább erősítik elődeik országba és kereszténységbe vetett hitét, és gazdagítják történelmük dicsőséges lapjait - fogalmazott Rádi Róbert, köszönetet mondva a nap szervezőinek az örmény kultúra megismertetése és átörökítése érdekében végzett munkájukért.

A rendezvény további részében a Trio Hangist népzenei együttes szórakoztatta a közönséget örmény dallamokkal, majd örmény ízek, finom falatok - saslik, givecs és töltike - szőlőlevélbe tekert fűszerezett hús és rizs - várták a vendégeket. A rendezvényen részt vett Akopjan Nikogosz, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!