Kultúra

2011.11.10. 20:48

Előadás jeltolmáccsal

Veszprém - Siket és nagyothalló nézők is élvezhették a Latinovits-Bujtor Játékszínben bemutatott Túl a rivaldán című zenés kabarét.

Balla Emőke

Magyarország lakosságának tíz százaléka él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük mintegy 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren súlyos fokban nagyothallók. A 90 decibel Projekt célja, hogy a színházakban az előadások ne csak egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen, évadokon át hozzáférhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára, az előadások kommunikációs szempontból is akadálymentesek legyenek.

A színházi darabokat a szakemberek előre megtekintik, a repertoárból kiválasztják azokat, amelyek jelelhetők. A kiválasztás után a jelnyelvi tolmács felkészül, egy siket tanácsadó-asszisztens segíti őt. A felkészülés ideje alatt konzultálnak a darab rendezőjével és a színészekkel.

A 90 decibel Projekt kezdeményezéséhez az ország több színháza csatlakozott, köztük a veszprémi Petőfi Színház. A Szerednyey Béla rendezte, a nyáron bemutatott  Túl a rivaldán című kabaré értését a siket és nagyothalló nézők számára Kissné Berta Rozália jelnyelvi tolmács segítette a LatinovitsBujtor Játékszínben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!