Kultúra

2011.08.08. 09:17

Tovább bővül a képzési kínálat a Pannon Egyetemen

Veszprém - Szeretnénk, ha a közeljövőben egy klasszikus bölcsészettudományi kar teljes palettáját kínálni tudnánk a hallgatóinknak, mondta dr. Horváth Géza egyetemi docens, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának (MFTK) nemrégiben kinevezett dékánja.

Balla Emőke

- Dékánként hogyan kezdi új ciklusát? Mik a legfontosabb feladatok, milyen változásokat tervez?

- A 2011-12-es tanév döntőnek ígérkezik nem csupán a karunk és az egyetem, de az egész magyar felsőoktatás életében. Ősszel várhatóan beterjesztik az új felsőoktatási törvényt, amely tartalmazza azokat a minőségi paramétereket, amelyeknek minden egyetemi karnak meg kell felelnie. Benyújtott dékáni pályázatom sarokköve, hogy sikeresen illeszkednünk kell a készülő törvényben meghatározott minőségcélokhoz. Ennek érdekében növeljük a kar tudományos potenciálját, többek között műhelyteremtő professzorok letelepítésével, 2013-ra megteremtjük egy új kari doktori iskola létesítésének a feltételeit.

- Mi teszi vonzóvá a kart, melyek az erősségei?

- Amellett, hogy a Pannon Egyetem második legnagyobb kara vagyunk, a legfontosabbnak oktatóink magas szintű képzettségét tartom: 60 oktatóból 50 rendelkezik doktori fokozattal, ami meghaladja az országos szinten elvárt kétharmados arányt. 2003-tól működik a karon nyelvtudományi doktori iskola. A pápai Neveléstudományi Kutatóközponttal együtt karunk a közép-dunántúli régió tanárképzésének központja. A kilenc mesterszakkal együtt ezek olyan mutatók, amelyekkel egyetlen más humán intézmény sem rendelkezik a régióban. Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a tehetséggondozásnak is. Erősségeink az egyedi kutatások: a nemzetközileg elismert pszicholingvisztika és interkulturális germanisztika, az országos hírű regénykutató irodalmi műhely, a művelődéstörténeti és mediterrán kutatások.

- Sikeresnek értékelte az idei felvételi eljárást. Elégedett az eredményekkel?

- Igen. Kiváló eredménynek tartom, különösen annak fényében, hogy volt olyan év, a 2007-es, amikor feleennyi hallgatót tudtunk beiskolázni, nem is beszélve a támogatott keretszámok jelenlegi csökkentéséről. Reméljük, hogy a pótfelvételi jelentkezés során is sokan választanak majd minket. De nem is a tömegesség a döntő, hanem a képzéseink iránt megnyilvánuló bizalom, amit leginkább az első helyen jelentkezők számán tudunk lemérni.

- Tervezi-e új alap-, illetve mesterszakok indítását?

- Szeretnénk a kar képzési választékát bővíteni, elsősorban mesterképzésekkel. A nyelv- és beszédfejlesztő tanár szakunk sikeres akkreditációs folyamaton van túl, a keresztfélévben, februártól indítjuk. Akkreditációra nyújtottuk be az összehasonlító irodalom- és művelődéstudomány mesterszakot. Szeretnénk nyitni a gondolkodástörténet felé is. Ennek jegyében indítjuk a filozófiát, terjesztjük be a humánökológia mesterszakot, és régi igény a matematikatanár szak létesítése. Tervezzük új alapszakok indítását is. Szeretnénk, ha egy klasszikus bölcsészettudományi kar teljes palettáját kínálni tudnánk a hallgatóinknak.

- A legnagyobb létszámú szakok mellett vannak kis létszámúak is. Nem veszteséges ezek fenntartása, maradnak-e a jövőben?

- Tény, hogy a hallgatói létszám nem egyenlően oszlik meg a szakok közt. De egy tudományegyetem kara nem korlátozhatja magát csupán három szakra, mert ott a "legnyereségesebb" a képzés. Nekünk feladatunk van: az Észak-Dunántúl humán tudományi központjaként szeretnénk minél több tudományos kultúrát képviselni és kínálni hallgatóinknak. Itt sem elsősorban a tömegességet tartjuk szem előtt, hanem a magas színvonalú képzést és a specifikumot. Büszke vagyok a kis létszámú szakjainkra: többek között a színháztudományra, amely az első volt az országban, és ma is csupán kettő működik országszerte, az alkalmazott nyelvtudományra vagy a fordító- és tolmácsképzésre, amelyekből szintén csak három van az országban.

- Korábban sok feszültség, nézeteltérés, ellenségeskedés jellemezte a kart. Milyen a jelenlegi helyzet? Egységes-e a kar?

- A kari tanács nagy többséggel felsorakozott az általam képviselt program mögé. Ma sokkal egységesebbek vagyunk, mint egy éve vagy akár három-négy éve, sokkal tisztábban körvonalazódnak a közös feladataink, jobban látjuk közös céljainkat és lehetőségeinket. Számos rossz beidegződést és hibás attitűdöt kell még kiküszöbölnünk a kar egyenletes építése és intenzív fejlesztése érdekében, de nem szabad türelmetlenkedni. A karon immár kollegiális szemlélet uralkodik: kezdjük megismerni és becsülni egymás szakterületét.

- A nagynevű intézmények bölcsész és humán tudományi karai mellett miként látja az MFTK jövőjét?

- A veszprémi humán tudományi kar mindig is elsősorban regionális igényeket fog kielégíteni, ám a regionalitás nem jelentheti a bezárkózást, hiszen a tudomány egyetemes. A magas színvonalú, egyedi sajátosságot képviselő kutatások és képzések országos és nemzetközi hírnevet szerezhetnek a karunknak.

 

Erősítik a regionális szerepkört is

Szeretnénk erősíteni a kar regionális és országos szerepkörét is: azért fogunk dolgozni, hogy 2015-re a kar Észak-Dunántúl legszélesebb képzési választékkal rendelkező, háromszintű képzést nyújtó bölcsészet- és társadalomtudományi központjává váljon. Céljaink érdekében szoros partnerségre törekszünk a várossal, a régióval és a régió felsőoktatási intézményeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!