Kultúra

2011.01.06. 15:18

Médiatörvény - Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az LMP

Budapest - Az LMP rendkívüli országgyűlési ülésnap összehívását kezdeményezi január 17-re, az ellenzéki párt a médiatörvény általuk legkritikusabbnak tartott rendelkezéseinek módosítását várja a parlamenti többségtől.

MTI

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a médiatörvényt "úgy tartják rossznak, ahogy van", de Schiffer András frakcióvezetővel benyújtottak egy törvénymódosítási javaslatot, amelynek elfogadásával szerintük legalább azt el lehetne érni, hogy lecsendesedjenek a Magyarországgal szembeni leghangosabb külföldi felháborodások.
   
Kiemelte: változtatási javaslataik elsősorban a bírságolással és az újságírók hétköznapi munkájával kapcsolatos komoly aggályokat kívánják enyhíteni. Karácsony Gergely aláhúzta, a médiaalkotmány és a médiatörvény módosítását célzó javaslataik egyik alapvető célja, hogy a politikai véleményekkel szemben ne lehessen bírságokat kiszabni olyan "homályos és értelmezhetetlen gumifogalmak" alapján, mint a közerkölcs.
   
A párt egyik javaslata például konkrétan meghatározza, milyen esetben szabhat ki bírságokat a médiahatóság, emellett meghatározza azokat a szempontokat, amelyek alapján megállapíthatják ennek összegét. Az LMP emellett indítványozza, hogy a médiahatóság ne büntethesse a nyomatatott és az internetes médiumokat, esetükben kizárólag a bíróságok járhassanak el - fejtette ki a politikus.
   
Hozzátette: a törvénymódosítással kivennék az informátorok kiadására vonatkozó szabályokat is, amelyek az LMP szerint súlyosan sértik a sajtó szabadságát. Karácsony Gergely emlékeztetett: az LMP korábban minden lehetséges eszközt megragadott a médiatörvény megváltoztatására, egyebek mellett kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott jogszabályt, majd ezt követően az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy mondja ki a kihirdetett törvény alkotmányellenességét. Az LMP-nek nincs kétsége afelől, hogy a médiatörvény több pontja is alkotmányellenes, ám a rendkívüli parlamenti ülésre azért van szükség, mert az Ab döntésére várhatóan hosszú hónapokat kell várni - fűzte hozzá.
   
A frakcióvezető-helyettes kérdésre válaszolva elmondta: bízik abban, hogy az ellenzéki pártok támogatják kezdeményezésüket és a fideszes képviselők is megértik a változtatás szükségességét. Karácsony Gergely megjegyezte, hogy reálisnak tartja módosító javaslataik parlamenti elfogadását, mivel több kormánypárti képviselő is személyesen jelezte számukra, hogy szívesen visszakozna a jogszabálytól.
   
Az Országgyűlés házszabályának értelmében a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére a parlamentet rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni.


További médiatörvénnyel kapcsolatos híreink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!