Kultúra

2009.08.26. 02:29

Felelősséggel, hitvallással

Csopak - Az idén hetvenéves Fülöp Lajos festőművész Hetvenből ötven év ecsettel című kiállításával zárta nyári szezonját vasárnap délután a Csopak Galéria. A Balatonalmádiban élő alkotó tárlatát dr. Huszár Pál nyugalmazott egyetemi docens, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka nyitot- ta meg.

Kellei György

Fülöp Lajos személyében és festészetében megérdemli a tiszteletet, hangsúlyozta Huszár Pál a megnyitón a jelentős érdeklődés láttán. 

A művész nemcsak az ecset, hanem a toll mestere is, hallhattuk, hiszen könyvei is megjelentek. ...a festés számomra a sokarcú, csodálatos világ megismerését és birtokbavételét jelenti: megragadni az elsuhanó látványt, valamint elragadni a végtelenből, és azt valamilyen módon átadni másoknak - vallja a művész. 

Huszár Pál ezek után feltette a kérdést: Lehet-e művészet nélkül élni? S persze elhangzott az ismert válasz: Lehet, de nem érdemes. A művészet mindenekelőtt gyönyörködtet. 

Erre különösen azért van szükségünk a mai világban, mert nem divat a gyönyörködés és a rácsodálkozás. Elhalmoznak bennünket gagyi, bóvli dolgokkal, amelyeket olykor szépnek kiáltanak ki. 

Az igazi szépség azonban nem pótolható kérészéletű, talmi ragyogásokkal, amelyek egyáltalán nem nemesítik a lelket. Egy-egy kiállítás mindig lelki kitárulkozást jelent a művésznek, megkapja a visszajelzés lehetőségét. 

A néző ugyanakkor esztétikai élményben részesül ebben az örömszegény világban, amely szűkmarkúan méri a valódi, tartós örömöket és értékeket, szükségünk is van ezekre az élményekre. Huszár Pál leszögezte, hogy őt elbűvölik Fülöp Lajos alkotásai, legyen szó akvarelljeiről vagy balatoni képeiről. 

Nem zárható be azonban egyik kategóriába sem, bőséggel kapta a talentumokat a teremtőtől, és ezekkel a leghűségesebb sáfár módjára gazdálkodik. Alkotásai megállapodottságról tanúskodnak, kiforrottak és felelősséggel vállalt, mélyen átélt hitvallásról szólnak. 

Művészete nem követi a bizonytalan indítékú divatokat. Alkotói felfogása, mesterségbeli tudása a legjobbak közé emeli, művészi kvalitásai vitán felül állnak. 

Fülöp Lajos művészi hitvallása - fogalmazott a főgondnok - felelősség a teremtett világért, embertársainkért és felelősség a művészi hitvallás iránt. Művei - a csopaki tárlaton mintegy harminc képe látható - kivétel nélkül az életigenlést, a természet és a vele egységet alkotó ember szeretetét sugározzák. 

Emellett derűt és életörömöt közvetítenek. Az alkotónak szemmel láthatóan nincsenek kételyei, mélységes hittel hisz az isteni gondviselésben. A megnyitón közreműködött Mihály Csaba csellón, Mihály Kristóf hegedűn és Mihály Regina zongorán. Verset mondott Steinhausz György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!