Külföld

2015.04.17. 19:25

Élet a Bardo után - Tunézia nem hagyja megfélemlíteni magát

Egy hónappal a Bardo Múzeumban történt terrorakció után Tunéziában (kis túlzással) minden turista mellé őrt állítanak. A múzeum is nyitva van, bár az ott dolgozók mindennap ,,újraélik" azt a szörnyű napot.

Németh F. Bernadett

Tuniszban látványos a rendőri jelenlét. Terepjárókból, autókból, ellenőrzőpontokról figyelik a tömeget. A francia nagykövetség szöges hálóval van körülvéve, az épület mellett egy tank és több katonai teherautó, jármű áll, mögötte felfegyverzett katonák. Amikor észreveszik, hogy fotózzák őket, az egyikük kitörölteti az illető telefonjából a képet. A magyar újságírók mellé pedig civil ruhás rendőrök szegődtek, s kísérnek egészen a francia kapuig, majd látva, hogy a piacra térünk, eltűnnek.

A Bardónál is sok a fegyveres őr. A parkolóban rögtön ékszerárusok csatlakoznak hozzánk. Ők látták meg először a múzeumba betörő terroristákat, a fegyverropogást, majd az áldozatokat. Azt mondják, nem voltak felkészülve rá, de ma már tudják, hogy terrortámadás a világon mindenhol megeshet.

Azért a traumatikus emlékek ellenére a múzeum újranyitása után folytatták az árusítást - más lehetőségük, munkájuk nincs.

A múzeumban pénteken több csoport is járt. Ammar Alaya idegenvezető felidézi, hogy azon a szerdai napon, ahogy máskor is, amikor kikötnek a nagy tengerjáró hajók, a múzeum több száz látogatót fogadott. Amikor a kalasnyikovok megszólaltak, azt hitte, leszakadt valami a múzeumban. Aztán meglátta a terroristákat. Húsz ember életét mentette meg azzal, hogy egy, a bejárattól távolabb eső helyiségbe vezette őket. Itt várakoztak három órán át, amíg a katonaság felszabadította az épületet.

Ammar azt mondja, akik akkor dolgoztak a múzeumban, azóta úgy jönnek ide vissza, ,,mintha minden ma történne". Többen az áthelyezésüket kérték, de volt, aki visszatért közülük a Bardóba.

A teremőr készségesen mutatja, hol látszanak még mindig a múzeum falán, üvegvitrinjein a golyó ütötte lyukak.

Nabil Bziouech, a tuniszi turisztikai minisztérium kabinetfőnöke az újságíróknak azt hangoztatja: az elmúlt egy hónap alatt fokozott a katonai, rendőri jelenlét az országban.  A látogatót a reptérről folyamatosan kíséri a biztonsági szolgálat a sivatagtól a tengerpartig. A turizmusban dolgozókat folyamatosan képezik, hogy felismerjék a terrorveszélyt és jelezzék a megfelelő helyen.

Nabil Bziouech

További részletekkel és képekkel hamarosan riportban térünk vissza a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!