Kert

2014.04.07. 18:02

Kerti ötletek a szeszélyes hónapban

Az áprilisi időjárás szeszélyes, gyakori a szél, néha még hópelyhek is szálldogálnak, egyre több a kerti munka.

Április 15–16-án van a fagyhatár, mely után már csak éjjeli fagyokat várhatunk. Igyekezzünk a területünket minél jobban kihasználni. Jó, ha a főtermények közé közteseket is vetünk vagy palántálunk, például a salátával vagy a korai káposztával együtt zöldhagymát termesztünk vagy a saláta sorai közé uborkát vetünk. Mire az uborka szétterjed, a saláta kikerül a földből.

A fagyérzékeny uborka-, tök- és dinnyemagvakat a hónap közepén vethetjük el. A paradicsomot pedig április 20-a után ültethetjük ki. Célszerű azonban az esetleg bekövetkező fagyok ellen papírsüveggel vagy ötliteres befőttesüveggel takarni a palántákat, de készíthetünk tökfészket is, melyet fóliával takarhatunk. Gyeptéglába vethetjük ilyenkor a kobakosokat, ezeket a palántákat a májusi kiültetésig üveg alatt neveljük. A gyeptéglákat az ágyás aljára kirakjuk, aztán egy ültetőfával a téglába lyukat fúrunk, majd két-két szem magot vetünk a lyukba, s a téglákat porhanyós földdel beszórjuk. Hamar kikelnek.

Bollók Ferenc kertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!