Hírek

2014.07.31. 17:00

X-akták a talált tárgyak osztályán: elhagyott műfogsor, csizma, fehérnemű

Bármit képesek vagyunk elhagyni: napszemüveget, esernyőt, telefont, pénztárcát, kocsikulcsot, pendrive-ot, bankkártyát, fényképezőgépet. De uszodában találtak már műfogsort is.

Heffler Péter

A veszprémi Városi Művelődési Központban fordult elő például, hogy még járóbottal érkezett valaki a hétvégi buliba, a mulatságról azonban már bot nélkül távozott.

Az itt dolgozók elmondása szerint gyorsan visszatérnek az elhagyott holmikért. A legnagyobb érték, amit találtak, mobiltelefon volt, de gyakori az ékszer, a szemüveg, vagy iskolás programok alkalmával különféle jelmezek, ruhadarabok.

A fűzfői Balaton Uszodában a talált tárgyak begyűjtéséről, dokumentálásáról Schlakker Imre létesítményvezető tájékoztatta lapunkat.

– Esti takarításnál jönnek elő leggyakrabban ottfelejtett dolgok. A vendégek által leadott tárgyak csak ritkán kerülnek be a rendszerbe, mivel ezek az értékmegőrző pultra vannak kitéve az esti zárásig, és többnyire még aznap jelentkezik a tulajdonos. A nyilvántartásba vett tárgyakat két fő- és két alcsoportra bontjuk, az első, ahol a tulajdonos beazonosítható, ez általában valamilyen okmány. Az ilyen tárgyakat egy hétig tároljuk, és utána leadjuk a helyi okmányirodán – magyarázta Schlakker Imre.

– Ha a tulajdonos nem állapítható meg, a tárgyakat értékük szerint két csoportba soroljuk, így az értékesnek vélt tárgyakat egy évig őrizzük és tároljuk, ezt követően jegyzőn keresztül leselejtezzük őket. A kis értékűnek minősített tárgyakat három hónapig kell tárolni, és ezt követően kerülnek leselejtezésre.

Aztán vannak a besorolhatatlan esetek, például amikor a takarításkor egy protézist találnak. Szintén x-aktákba illő, ha valaki fehérneműjét, vagy télvíz idején a csizmáját hagyja az öltözőszekrényben. Ezek már a pápai Várkertfürdőben fordultak elő, ahol szintén az úszófelszerelések jelentik a slágert a talált tárgyak osztályán.

A veszprémi uszodában elhagyott törülközőből, papucsból, úszónadrágból van a legtöbb a ruhatárban, de volt olyanra is példa, hogy egész felszerelés maradt az öltözőben, illetve többször találtak már pénztárcát is. A Petőfi Színházban két helyen is őrzik a talált tárgyakat. A portánál szemüvegtokok, ékszerek, fülbevalók, órák, nyakláncok várják gazdájukat, míg az elhagyott ruhaneműket gondosan elcsomagolva a ruhatárban őrzik, nem egy esetben több évadon keresztül. Volt már rá példa, hogy valaki csak a következő évadban jelentkezett a baseballsapkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!