Hírek

2013.11.26. 14:15

A fagyos tundrák világából érkezik a sólyom

Tüskevár - A település határában, a mezőgazdasági terület közepén keresztülhaladó dűlőút mente bokrokkal tarkított. Ezen élőhely az egyik kedvenc tartózkodási helye a kis sólyomnak (Falco columbarius).

ifj. Vasuta Gábor

Ha szerencsénk van, megpillanthatjuk a kis sólymot, amint éppen a cserjéken, fákon ülve figyel (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

Ha szerencsénk van, megpillanthatjuk amint éppen a cserjéken ül, vagy ha nem itt, akkor a friss szántás rögein csücsül madarunk. A hegyes szárnyú, villámgyors ragadozó énekesmadarakra, pintyekre, verebekre les. Olykor akkor veszi észre az ember, amikor a talaj felett pár centivel, a gyorsvonat sebességével repül végig, ekkor hegyes szárnya az árulkodó.

A fagyos tundrák világából érkezik hazánk területére, hiszen ilyenkor ott sokkal szegényesebb a táplálék számára. A fajra jellemző, hogy a sík területeken álló fák vagy bokrok csúcsán ülve lesi a zsákmányát. Európa legkisebb ragadozó madara, a tojó valamivel nagyobb a hímnél, mérete 28 centiméter körül mozog.

A madártan avatott kutatói a gyűrűzésekkel bebizonyították, hogy a nálunk telelő egyedek Oroszország északi részéről érkeznek hozzánk. Hazánkban természetvédelmi oltalom alatt áll, a védett értéke 50 000 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!