Konfliktusok a tömegközekedésben

2024.05.14. 09:00

Börtönbe kerül, aki ezt teszi – nincs kivétel, nincs kegyelem!

Legyünk valóban társak a közlekedésben! Erre hívja fel a figyelmet a MÁV–Volán-csoport, s hozzáteszik, bizony börtönbe kerül az, aki közfeladatot ellátó munkatársaikra támad.

Benkő Péter

A tapolcai állomáson is rendészek felügyelnek a szabályokra

Fotó: Benkő Péter/Napló

A közlekedési kultúra napján (május 11.) különös hangsúlya volt az üzenetnek: legyünk társak a közlekedésben! Ezt kérik utasaiktól a tömegközlekedési szolgáltatók, hiszen a munkatársaik ellen elkövetett erőszak – legyen az akár szóbeli, akár fizikai bántalmazás – minden formáját elítélik, és minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesznek, akár börtönbe is kerülhet a bántalmazó.

A jegyvizsgálók, az autóbusz- és mozdonyvezetők, a rendészek közfeladatot ellátó személyek. Bántalmazásukért börtönbe kerülhet az agresszív utas
A jegyvizsgálók, az autóbusz- és mozdonyvezetők, a rendészek közfeladatot ellátó személyek. Bántalmazásukért börtönbe kerülhet az agresszív utas 
Fotó: Benkő Péter/Napló

A fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, továbbá a rendőrség hathatós együttműködésének köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket. A jegyvizsgálók, az autóbuszvezetők, a mozdonyvezetők és a rendészek mind közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető pedig súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után. A felhívásnak az a célja, hogy a kollégák biztonságban végezhessék munkájukat, ezen túlmenően pedig egyetlen bűncselekmény se maradjon jogkövetkezmény nélkül.

Tavaly óta növekszik a közlekedési dolgozókkal agresszíven viselkedők száma
Tavaly óta növekszik a közlekedési dolgozókkal agresszíven viselkedők száma
Fotó: Benkő Péter/Napló

Legtöbbször az utazási jogosultságok ellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, amikor az utazni szándékozó személynek nincs menetjegye vagy nem a megfelelő jeggyel rendelkezik, és azt a helyszínen sem kívánja megvásárolni. A bántalmazó és garázda viselkedés a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja. A vasútnál dolgozó közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma sokat csökkent az elmúlt pár évben, sajnos azonban tavaly ismét közel negyvenszázalékos növekedést tapasztaltak – tavaly hetvennyolc alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálóik. Idén, az első negyedévben is már huszonnégy eset történt, ebből tízszer tettlegesség, tizennégy esetben tettleges becsületsértés. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel öntötték le a munkáját végző jegyvizsgálót. Az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót – közölte a szolgáltató.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában