Hírek

2014.04.29. 19:15

Városvezetők az uniós tagságról

Az európai uniós tagságnak sok eredménye van, a városok fejlődtek, tudtak élni a forrásokkal.

Szijártó János

A 2007–2013-as uniós ciklusban a veszprémi önkormányzat 10 milliárd forint pályázati pénzt, a veszprémi gazdasági társaságok, cégek 15 milliárd forintot, a civil szervezetek 1 milliárd forintot nyertek, mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Porga Gyula: Az EU-nak köszönhető, hogy béke van

Európai uniós pénzből valósultak meg többek közt kerékpárutak, a Jutasi úti körforgalom, a Mártírok út és a völgyhíd felújítása, a Séd-völgyi rehabilitáció és a várkapu. Folytatódik a Smaragdváros projekttel a Jutasi-lakótelepen.

Porga Gyula hozzátette: a nemzetek Európájában hisz, az Európai Uniónak köszönhető, hogy Európában béke, nyugalom van.

Bár az elmúlt tíz év idealisztikus várakozásai nem realizálódtak, összességében pozitív, amit az uniós tagság adott. Csak körül kell nézni szűkebb és tágabb régiónkban, a fejlesztések jelentős része uniós forrásból valósult meg, közölte Ottó Péter zirci polgármester. Zirc két és fél milliárd forint uniós forráshoz jutott.

Ottó Péter: A fejlesztések zöme uniós pénzből született

Az elmúlt években megvalósított zirci fejlesztések három területre csoportosíthatóak: közfeladatok ellátását szolgáló infrastruktúra- fejlesztések, környezetvédelmi projektek, turisztikai célú fejlesztések. Az első terület legjelentősebb beruházásai az egészségügyi alap, fekvőbeteg- és járóbeteg-szakellátások fejlesztéseihez kapcsolódnak. Fontos fejlesztés volt a felszíni csapadékvíz beruházása. Az értékes karsztvíz megőrzését szolgálja a város legjelentősebb, több mint 1,3 milliárd forint forrásigényű, a KEOP keretében támogatást nyert projektje, a hulladéklerakó kármentesítése és rekultivációja. A turizmus területének legjelentősebb fejleszté- se a Zirci Ciszterci Apátság gesztorságával benyújtott sikeres KDOP-pályázat.

Sok mindent hozott városunknak is az unió, és voltak hátulütői is csatlakozásnak, de több a pozitívum, mint a negatívum, válaszolta Császár László. A tapolcai polgármester úgy vélte, a piacnyitás kapcsán megnyilvánuló nyugati gazdasági fölénynek sok hazai, helyi vállalkozás esett áldozatául.

Császár László: A hátulütők ellenére több a pozitívum

– Azonban előttünk is kinyílt a világ, ami sok, korábban nem létező forrást biztosított számunkra. Tapolcán több mint egymilliárd forintnyi forráshoz jutott a város, amelyből többek között a belváros jelentős megújítását is finanszírozhattuk, a saját önerő biztosítása fejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!