Hírek

2015.01.03. 17:55

Mentők: úton hóban és fagyban is

Ők azok, akiknek a legzordabb időjárási viszonyok között is el kell indulniuk és célba kell érniük. A jeges úton, hóviharban, mínuszokban versenyt futnak az idővel, miközben beteget ápolnak, életet mentenek. A mentősökre a napokban beköszöntött téli időjárásban, kedvezőtlen útviszonyok között többszörös nyomás nehezedik. Nem csupán több riasztással kell számolniuk, de egy-egy beteg vagy sérült kórházba juttatása is hosszabb időt vesz igénybe.

Tisler Anna

Bakos Gergely mentőszakápoló riasztás után útnak indul egy betegért

Figyeljük az időjáráselőrejelzést, hogy fel tudjunk készülni lelkileg is arra - beszélt munkájukról Bakos Gergely, a sümegi mentőállomás ápolója. Most csak a hideg köszöntött be, amellyel némi hó is érkezett, frontátvonulás nincs. A hirtelen jött hideg- vagy meleg-front számos betegségre rosszul hat, akkor a riasztásaink száma is emelkedik. Két gépjárművünk van, amelyekkel napi 24 órában látjuk el a szolgálatot.

A mentőápolótól megtudtuk, az autók téli gumival vannak felszerelve. A sümegi járás települései tartoznak hozzájuk. A főúttól messze fekvő falvakba egy komolyabb havazást követően nem egyszerű eljutni. A mentőszolgálat munkatársainak az irányítók ebben is segítenek. Ha jelzés érkezik a segélyhívó központba, az ottani ügyeletes intézkedik arról is, hogy a kiérkező kocsi el tudjon jutni a beteghez. Az út megtisztításához igénybe vehetik a tűzoltóság, a közútkezelő vagy az érintett település önkormányzatának a segítségét, de olyan is előfordult, hogy egy vállalkozót kértek meg, hogy tegye járhatóvá az utcát.

A mentőszolgálat munkatársai azt tapasztalják, hogy az emberek többsége segítőkész. Főként télen a nagy hidegben, hóban, síkosságban, nyáron pedig a kánikulában figyelnek jobban egymásra. Szükség is van rá, egy odafigyelő szomszéd vagy ismerős életmentő lehet. Idős, egyedül élő vagy a nap nagy részét egyedül töltő ismerőseimnek gyakran mondom, vigyék magukkal a mobiltelefont akkor is, ha csak az udvarra mennek tűzifáért vagy kutyát etetni - tette hozzá Bakos Gergely.

- Ha elesik és nem tud felállni, tud segítséget hívni. Azt is kérem, hogy a segélyhívó számokat a készülék telefonkönyvének elejére írják be. Így bármikor kéznél van, ha kell.

Aki közterületen szenved balesetet, vagy lesz rosszul, nagyobb az esélye arra, hogy valaki rátalál és a segítségére siet. A mentőszolgálat munkatársai tapasztalják, ha a járókelők földön fekvő embert látnak, beszólnak a központba, de arra nem vállalkozik mindenki, hogy odamenjen és megnézze, mi a baj.

- Nagyobb mennyiségű alkoholt elfogyasztó barátunkat ne engedjük egyedül haza, még ha közel lakik, akkor se - javasolja az ápoló. A baj métereken belül is megtörténhet, ha elesik és nem tud felállni, a fagyos éjszakán hamar bekövetkezik a kihűlés, majd a halál. Nyáron egy ittas fiatalembernek szerencséje volt. Olyan járókelő talált rá a néptelen utcán, aki nemrég kapott elsősegélynyújtó képzést, így tudta, mit kell tenni, és azt is, hogy minden pillanat számít, és mire munkatársaink kiértek, megtisztította a száját a váladéktól. A mi térségünkben szerencsére elvétve fordul elő, hogy az utcán fekvő embert találjunk, és olyan esetről sem hallottunk, hogy valaki a fűtetlen lakásában szenvedett volna fagyhalált.

A mentősök, ha emberéletről van szó, nem ismernek lehetetlent, ha kell, gyalog mennek a sérülthöz hord-ággyal, felszereléssel a kezükben, ha járművel nem megközelíthető a terület. Azt viszont elvárják, hogy ha lakáshoz hívják őket, a családtagok biztosítsák a szükséges feltételeket, például a kapu előtt parkoló autóval álljanak távolabb, a kutyát zárják be vagy kössék meg. Ha ezeket kiérkezés után kell megtenni, értékes perceket veszíthetnek. A rossz körülmények között élőkre, a hátrányos helyzetűekre több veszély leselkedik. Sümeg külterületén, a városközponttól hat kilométerre, komfort nélküli lakásban él egyedül egy középkorú férfi. Eddig telefonja sem volt. Nyáron a polgárőrség ajándékozott neki egy napelemes töltővel feltölthető mobilt, amelynek telefonkönyvébe a polgárőrség száma mellett a mentő, a rend-őrség és a tűzoltóság elérhetőségét is beírták.
A hirtelen jött kemény téli időjárásban, amikor nappal is mínuszokat mutat a hőmérő, hamar befagytak az állóvizek. A csúszkálás, korcsolyázás, fakutyázás sokak számára kiváló téli sportolási lehetőség. A jégen tartózkodás viszont számos veszélyt is rejt, azért indokolt az óvatosság, mondta Kovács Tibor, a sümegi mentőállomás vezetője, aki javasolja, hogy biztonságunk érdekében soha ne lépjünk akkor a tó jegére, ha egyedül vagyunk. Korcsolyázni, csúszkálni csak az arra kijelölt helyen lehet biztonságosan. Sötétedés után ne tartózkodjunk a jégen. Ha valaki alatt beszakad a jég, csak akkor lássunk hozzá a mentéshez, ha ezt saját testi épségünk kockáztatása nélkül megtehetjük, és azonnal hívjuk a mentőket, mert a jeges vízből kimentett személy speciális ellátásra szorul. A katasztrófavédelem szakemberei rendelkeznek olyan felszereléssel, amellyel bárhonnan ki tudják emelni a bajban levőt. A szánkózóhelyet is körültekintően válasszuk ki. Akár halálos baleset is lehet abból, ha a szánkózó kicsúszik az autóútra. Aki a havas, téli erdő szépségeit kívánja élvezni, vigyen magával turista GPS-t és feltöltött mobiltelefont, ha bajba kerül, tudjon segítséget kérni és pontos leírást adni a tartózkodási helyéről.

Rendkívüli esemény nélkül, nyugodtan telt a 2014-es esztendő a mentőszolgálat munkatársai számára Sümegen. Mint Kovács Tibortól megtudtuk, nagyobb közúti baleset vagy olyan eset, amelyben többen szenvedtek súlyos sérülést, szerencsére nem történt.

A mentőszolgálat munkatársai úgy tapasztalják, falun vagy kisvárosban, ahol az emberek többsége ismeri egymást, nagyobb biztonságban vannak a lakosok. Nem csupán azért, mert jobban figyelnek egymásra, hanem sok esetben még arról is tudnak, ki milyen betegségben szenved. Ha közterületen éri a rosszullét, a riasztáskor az ügyeletesnek meg tudják mondani az ellátásra szoruló például szívbeteg, cukorbeteg, vagy nemrég esett át műtéten, így a központban tudják, milyen felszereltségű gépjárművet kell küldeni.

A gépjármű-vezetői engedély megszerzésének feltétele bizonyos elsősegélynyújtási alapismeret megszerzése, de a legtöbb gépkocsivezető nem kerül olyan helyzetbe, hogy tudását használnia kellene, így sok mindent idővel el is felejt. A technika ezen a téren is fejlődik, változnak a módszerek. Pedig amelyik családban tartósan beteg személy él, vagy csecsemőt, kisgyermeket gondoznak, célszerű volna, ha legalább egy családtag rendelkezne ilyen ismeretekkel. A bölcsőhalál, egy kisbaba elvesztése mindig megrázó. Már vannak olyan készülékek, amelyek azonnal jelzik, ha a kicsi légzése kimarad. Ha az eset észlelésekor van a közelben felnőtt, aki azonnal hozzálát az újraélesztéshez, a gyermek nagyobb eséllyel marad életben.

A mentőszolgálat munkatársai az érdeklődők számára tanfolyamot szerveznek, melyek résztvevői a szakemberektől elsajátíthatják az újraélesztés, elsősegélynyújtás alapjait. A sümegi polgárőrség motoros szolgálatot teljesítő tíz tagját Kovács Tibor és Maros Zoltán látta el alapvető ismeretekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!