Hírek

2013.10.26. 15:37

Tudatunkban élnek tovább

Őseink sokkal többet tudtak az életről és a halálról, mint mi, nem csak a szokásaik voltak mások, jobban megbékéltek a sorsukkal. Jól tudták, hogy az élet része az elmúlás.

Varga Ibolya

Ezek a gondolatok jártak az eszemben Somorjai Horváth Piroska: Sírkert a Somlyó ölén című elegáns és gondolatgazdag könyvének bemutatóján. A kötetet Kovács Endre fotóművész illusztrálta. Egy sírkertet mutat meg, az alsóörsit, melyről eddig csak azt tudtuk, hogy a település egyik legszebb helyén található, de most már Dankó Dalma művészettörténész, a Kegyeleti Múzeum vezetője arról is felvilágosított minket, hogy ennek oka egyszerű, régen úgy választották ki a sírkertek helyét, hogy onnan figyelhessék őseink az életünket, tudhassuk, az ő érdeklődésükre mindig számíthatunk.

Dr. Bóka István országgyűlési képviselő arról szólt köszöntőjében, hogy mennyi mindent jelent évszázadok óta a harang. Szántó Balázs, a korábbi egyházközségi gondnok egy alkalommal azt is elmondta neki, hogy a temetéskor is jelentős szerepe van ennek a hangszernek. Aki ismeri a jelbeszédét, hallja, hogy férfit, nőt, vagy gyermeket helyeznek-e örök nyugalomra. Somorjai Horváth Piroska megmutatta a temetőben a múlt tiszteletét és az ősi hagyományokat. Abban is megmutatkozik a kultúránk, ahogy elődeinkhez viszonyulunk, a sírfeliratokban, az emlékművekben és a virágokban is.

 


Vámos Gézáné szülei sírját tette rendbe halottak napja előtt, hogy még szebb legyen a síremlékük az emlékezés idején (Fotó: Stiger Ádám)

 

A halottak napját már az ókorban is megtartották, Rómában februárban. Őskorra szakosodott barátnőmtől, Nikolin Edittől tudom, hogy már az elő embert is foglalkoztatta az elmúlás. Azt tartják, azért festették be vörös festékkel az elhunytat, hogy az élet jelképét viselje magán. A katolikus egyház csaknem ezer éve november 2-án emlékezik meg azokról a halottakról, akik még a tisztítótűzben vannak. November elsején pedig a kisebb szentekről, akiknek nincs ünnepük a naptárban. Több vallás hívei átvették a halottak napját, de az ateisták is megemlékeznek erről a napról. Ilyenkor a templomokban misét mondanak az elhunytak emlékére, az itt maradók pedig gyertyagyújtással segítik szeretteik túlvilági útját. Az ünnep előtt megigazítják a sírokat, mert télen ritkábban látogatnak ki a temetőbe az emberek. Ma már ez a szokás is átalakult – tudtuk meg Horváth Anitától, aki Balatonalmádiban vezet virágüzletet. K

arácsonykor is sokan visznek koszorút a temetőbe, ezzel is kifejezve szeretetüket. Akkor főleg a fenyőalapú koszorúkat keresik. A legtöbben azonban ilyenkor látogatják meg a temetőket. A koszorúkat most inkább nézegetik, több virágkötőt is felkeresnek, összehasonlítják az árakat és természetesen azokat az alkotásukat keresik, melyek megfelelnek az ízlésüknek. Gyökeres árvácskát, krizantémot, erikát már vásárolnak, ezeket a sírhalmokra ültetik. A művirág egyáltalán nem népszerű, a mutatósabb selyemvirágot is sokan elutasítják. Az idősebb korukban eltávozottaknak, illetve a szülőknek a régi hagyományokhoz illően főleg fehér és sárga virágokból összeállított koszorúkat vesznek. Ebben a körben még gyakran kérik a lila színt is. Távolabbi rokonoknak, ismerősoknek élénk színeket viselő koszorút kérnek inkább.


A halottak napjára készíti a koszorúkat Váczi Réka virágkötő, a választék nagy, sokan érdeklődnek, inkább csak nézegetik a kínálatot (Fotó: Stiger Ádám)



A hagyományos helyett újabban többen a görög koszorúkat keresik. Ennek az alapja nem annyira kötött, a fenyő helyett más örökzöldeket, például borostyánt tartalmaz és minden oldalról jól mutat. Vannak országok, ahol csak ezt a típust ismerik. A méret is változó, függ attól, hogy hány emberre emlékezünk, a nagyobb több anyagot tartalmaz, drágább. A koszorú nagyságát meghatározza a sír vagy a hamvakat tartalmazó szerkezet mérete is. Az üzletben minden évben előrukkolnak valamilyen újdonsággal. idén ez egy mohaalapú koszorú, mely egy mécsest ölel körül. Készítettek angyalkás koszorút is, ezt is sokan keresik, bár inkább a karácsonyi megemlékezéshez kérik a jellegzetes figurákat.

A nagyvirágú krizantémokat is közvetlenül a halottak napja előtt keresik inkább, ezt viszik azoknak a síremlékéhez, akikkel nem ápoltak szoros kapcsolatot, illetve a mécsesek mellett ezeket is elhelyezik a temetők központi keresztjénél. Így szoktak azokra emelékezni, akiknek nem keresik fel a nyughelyét. Halottak napján a tömegközlekedéssel foglalkozó társaságok is sűrítik a járataikat, hiszen felkerekedik az egész ország. A sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium Öregdiákok Baráti Köre tegnap ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját. A valamikori diákok évente kétszer találkoznak, tavasszal Budapesten és a halottak napja környékén Sümegen. Ilyenkor a jelenlegi diákokkal karöltve helyezik el a megemlékezés és a hála virágait hajdani tanáraik sírján.Azt tartják, hogy nem hal meg teljesen az ember, amíg vannak, akik gondolnak rá, alkalomadtán emlegetik, beszélnek róla, s az év bármely napján gyertyát gyújtanak az emlékére. Utóbbit megtehetjük akkor, ha bármilyen okból nem tudunk elzarándokolni a sírhoz.

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!