Hírek

2013.04.09. 10:12

Széchenyi Istvánra emlékeztek halálának évfordulóján Zircen

Zirc – „Széchenyihez való visszatérés, mindig egy lépés előre” – idézte Ravasz Lászlót, a legendás református püspököt Egervölgyi Dezső a „legnagyobb magyar” halálának 153. évfordulóján tartott hétfői koszorúzási ünnepségen.

Varga Domokos Péter

A Zirci Országzászló Alapítvány és a Zirci Széchenyi kör minden évben, a születése és a halála napján is megemlékezik gróf Széchenyi Istvánról. A kiemelkedő reformkori politikus életét és munkásságát ezúttal a helyi Széchenyi kör alapítója, Egervölgyi Dezső mutatta be. Felidézte, voltak olyan időszakok, amikor a neve feledésbe merült, és olyanok is, mikor divat volt rá hivatkozni. Tették ezt illetékesek és illetéktelenek, köztük olyan emberek, akiknek nem lett volna szabad a szájukra venni a nevét. Szerinte minden emlékezés, méltatás helyett (esetleg mellette) olvasni kellene a könyveit, elmélyedni műveiben. Mert ezekből eligazítást lehet találni az élet minden területére, művei megtanítanak viselkedni, a dolgokat a helyére tenni, a hazát értékelni és az erkölcs szellemében élni.

A megemlékezésen Egervölgy Dezső ajánlotta a jelenlévők figyelmébe Széchenyi István életművét (Fotó: Varga Domokos Péter)

A szónok a XXI. század hatalmas pénzügyi válságában is Széchenyi életművét ajánlotta a bajokat okozók figyelmébe, akik most széttárják a kezüket, és úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne a bekövetkezett eseményekhez. Széchenyi már a maga korában is figyelmeztetett a pénzzel való bánásmód veszélyeire, és felhívta rá a figyelmet, törvényekkel kell szabályozni a rendszert.

A megemlékezésen résztvevők csoportja. A Széchenyi-szobor mellett Egervölgyi Dezső (Fotó: Varga Domokos Péter)

Egervölgy Dezső hangsúlyozta, a nemzetépítésben is példát ad a legnagyobb magyar. Most erre van szükségünk, ez lehet egy hosszú távú program. Majd Széchenyi egyik fő művét, a Stádiumot idézte: „Nemzetiség és hazaszeretet azon titok, mely mindent egyesít”.

A megemlékezés végén a Zirci Országzászló Alapítvány és a Zirci Széchenyi Kör tagjai koszorúkat helyeztek el Széchenyi István szobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!