Megemlékezés

2024.05.03. 14:00

Több, mint egy veszprémi lakótelep (galéria)

Azokra a munkásokra emlékeztek a napokban a Jutasi úti lakótelepen az Építők kövénél, akiknek – mondhatni – köszönhetjük a helyet, a Haszkovót.

Juhász-Léhi István

Jung Edina, a Virágzó Veszprém Egyesület elnöke köszöntötte az emlékezőket, majd elmondta: négy ország munkásai, lengyelek, bolgárok, németek és magyarok építették a lakótelepi házakat. A legtöbben akkor Bulgáriából érkeztek, és nagyon jó kapcsolatba kerültek a helyeikkel, olyannyira, hogy Veszprém testvérvárosi kapcsolatot alakított ki Haszkovó városával. 

A Haszkovó lakótelepet építő munkások emlékkövének megkoszorúzása
A Haszkovó lakótelepet építő munkások emlékkövének megkoszorúzása
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kavalecz Tibor, a Lokálpatrióták elnöke arról beszélt, a rendezvényt azoknak a magyar, bolgár, lengyel és német munkásoknak ajánlják, akik a Haszkovó-lakótelep létesítésében részt vettek. Emlékeztetett, az első panelház Dunaújvárosban készült el 1959-ben, majd az egész országban épültek hasonló tömbök, amelyek lakhatást biztosítottak a megnövekedett dolgozói rétegnek. A lakótelep építése három ütemben zajlott, ezzel párhuzamosan a kiszolgáló létesítmények, iskolák, óvodák, hőközpontok, üzletek is elkészültek. A panelházak lakásai azóta is sok családnak megadják a családalapítás, önállósodás lehetőségét. Hozzátette, látszik, hogy lüktet az élet a helyen, ugyanúgy, mint ötven éve, és az itt élők büszkék lakóhelyükre. 

Pálinkás Roland önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) elmondta, az Építők köve azon kuriózumok egyike, amelyek a lakótelep hagyományaiba tartoznak. Ezt a Lokálpatrióta Egyesület építette 2006-ban, és egy olyan unikális pont, ami a lakótelepet igazi közösséggé teszi. Kijelentette, büszke arra, hogy itt nőhetett fel. 

Az eseményen a Csermák Antal Zeneiskola növendékek muzsikáltak, majd az ünneplők elhelyezték a megemlékezés virágait az Építők kövénél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában