Hírek

2014.04.26. 18:31

Spártai harc a Bringarénában

Eplény - Szombaton először rendezték meg Magyarországon a Spartan Race, azaz a spártai harc nevű nemzetközi extrém futóversenyt, amelyre közel ezerhatszázan neveztek.

Kovács Erika

Kitűnő zene, inakat, izmokat feszítő izgalom mellett igazi arénahangulat fogadta a kőkemény viadal indulóit és a tömeget. A hazai versenyzőkön kívül jöttek mások mellett csehek, szlovákok, és érkeztek az arab államokból is. Az öt kilométernél hosszabb nyomvonalon több mint 15 akadályt építettek ki vizesárokkal. A feladatok között a terepfutás mellett tűz feletti ugrás, falmászás, palánkátugrás, gerelyhajítás, tóban és patakban futás, gumiátborítás, homokzsákcipelés és szögesdrót alatti kúszás várta a bátor és edzett jelentkezőket. A gyerekekre is gondoltak, nekik könnyített pályát építettek ki.

Rajthoz állt többek között a terrorelhárítás kommandós különítménye, a honvédelem és a katasztrófavédelem csapatai. Ha nem teljesítette a versenyző az akadályt, annak 30 darab burpee, azaz négyütemű fekvőtámasz volt az „ára". A főverseny mellett négyütemű fekvőtámasz- és guggolásfutamokra is lehetett nevezni. A szervezők látványos sportbemutatókkal is meglepték a közönséget, volt többek között krav-, azaz közelharc, meg taekwondo-bemutató.

 

A Spartan Race-t 2001-ben találták ki, az elsőt 2010-ben rendezték Vermontban félezer versenyzővel. 2013-ban világszerte mintegy 60 versenyt rendeztek, melyeken már közel félmillióan álltak rajthoz, köztük gyerekek és fogyatékkal élők is. Az első hazai pálya építését Amerikából érkező, nemzetközi ellenőrök kontrollálták. Szombaton, mint minden hasonló versenyen, a sport mellett kiemelt figyelmet kapott a biztonság, a verseny alatt száz önkéntes dolgozott – mondta Fábián Miklós főszervező, aki elismeréssel beszélt az itteni körülményekről, a szép bakonyi környezetről.

Ebele Bálint a Bringaréna marketingfőnöke, aki a helyszín biztosításáért felelt, üdvözölte, hogy itt rendezték meg a viadalt, amelyre annyian jöttek el, mint síszezonban egy forgalmas napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!