Hírek

2011.07.31. 13:54

Simonffy András emlékére

Tilhof Endre: Devecseri életrajzi lexikonában szerepel Simonffy András író életpályája is,ugyanis életének utolsó éveit Dukán és Devecserben töltötte.

Czeidli József

A József Attila-díjas - a legismertebb könyve: a Kompország katonái /1981/ szerzője a közeljövőben lenne 70 éves / Szeged,1941.augusztus 6. - Ajka,1995. december 16./  - Budapesten érettségizett,majd a tervezőiskola elvégzése után kirakatrendezőként dolgozott. 1964-től 1968-ig az Egyetemi Lapok munkatársa volt,s közben elvégezte a budapesti tudományegyetem olasz-magyar szakát. 1968-1969-ben az Esti Hírlapnál már neve országoshírűvé vált, újságírói sikereket ért el,majd néhány évig szabadfoglalkozásúként alkotott. Később több folyóiratnál is megfordult főmukatársként,a Mozgó Világnak és a Hitelnek pedig főszerkesztője volt. A 60-as és 70-es  években megjelent köteteivel: Lázadás reggelig /1965/,Egy remek nap /1973/,A világnagy zsíros kenyér /1973/ a kibontakozó új nemzedék lázadó előfutárává vált.Műveiből televízió-és rádió műsorok is készültek.    ***************    - Féltve őrzött könyveim között található - a személyes ismeretségünk révén,a kedves szavakkal dedikált Rozsda ősz című 1990-ben megjelent műve,amely "lelkes-keserű-tragikus" élménybeszámoló,de egyben tanúlság és figyelmeztetés a mának,a jövőnek. Szintén a könyvespolcom büszkesége - Simonffy András: Itáliai levelek - a szeretett társhoz,a levelek közreadójához, a devecseri Sándor Katához írt gyönyörűséges episztolák,amelyben az utazás szépségei mellett mélylenyomatú képet kaphatunk Olaszországról. - A könyvnek különössége,hogy a közelmúltban elhunyt Czigány Zoltán látta el kézírásával a következő gondolatokkal: "András halálának ötödik évfordulóján,római képeinek kiállításán."

Címkék#devecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!