Hírek

2017.05.24. 11:58

Régészet napja – Izgalmas időtöltés a Kékfestő Múzeumban

Pápa - Aki szeretné megtudni, miféle étel a betyárbatyu, vagy milyen népek éltek egykor a Kárpát-medencében, ne hagyja ki május 27-én, szombaton a régészet napja alkalmából rendezett programsorozatot, melynek a pápai Kékfestő Múzeum ad otthont.

Polgár Bettina

Nagy-L. István történész, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója elmondta, a Kékfestő Múzeum már évek óta csatlakozik a régészet napjához, mely minden esztendőben egy-egy adott téma köré csoportosul. Idén a Közösségek régen és ma címet viseli az esemény.

- Szombaton 10 és 16 óra között minden korosztályt várunk a Kékfestő Múzeumba. A bevezető előadást Pátkai Ádám régész tartja Népek országútján címmel. Az érdeklődők egésznapos családi vetélkedőn is részt vehetnek, a gyermekek pedig kipróbálhatják a kézműves foglalkozásokat, melyek során kerámiaedényeket, illetve terményképeket készíthetnek. A legkisebbek a régészeti homokozóban időzhetnek, emellett úgynevezett tárgytapogató is színesíti a programot - ismertette a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója.

Fotó: Vallner Bettina

Mint mondta, az esemény alkalmával kiállítás nyílik a környező falvakban feltárt régészeti leletekből, és ezzel kapcsolatban egy előadást is meghallgathatnak a program vendégei. - A nap fénypontja a Magyar Régész Szövetség által alapított Pro Archeológia-díj átadása lesz, amelyet a programban részt vevő múzeumok a saját tevékenységi körükben adhatnak át egy olyan személynek, aki sokat tett az örökségmentés terén - magyarázta Nagy-L. István. Hozzátette, kemencében sült betyárbatyu és limonádé is várja a régészet napjára ellátogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!